Хрватска новим правилима ограничава шопинг у БиХ

Правилник о ослобођењу од пореза на додатну вриједност и трошарине за робу увезену у личном пртљагу особа које путују из трећих држава те за робу увезену као мала пошиљка некомерцијалног значаја, који је усвојен у сусједној Хрватској и који је на снагу ступио с почетком ове године, немало је изненадио путнике из Босне и Херцеговине који су у личном пртљагу, по навици, понијели 10 кутија цигарета, пише Вечерњи лист БиХ.

четвртак, фебруар 25, 2021 / 00:36

У Хрватску се тако према новом правилнику може без плаћања давања унијети само двије кутије, односно 40 цигарета. Али, има још новости.

Врло важна разлика од пријашњег правилника из 2013. године је та што је сада дефинисана погранична зона. Она сада износи 15 километара вадушне линије од границе и за ту зону вриједе друкчија правила.

"Погранична зона је зона која не прелази више од 15 километара ваздушне удаљености од границе државе чланице и која укључује локална управна подручја која се налазе унутар зоне”, истиче се у правилнику.

Ово је нарочито важно за оне који су редовно прелазили границу како би у БиХ обављали куповину робе у већој вриједности, али опет по нижим цијенама и уз ослобођење ПДВ-а и трошарине.

Међутим, особе с уобичајеним мјестом становања у пограничној зони Републике Хрватске и сусједних трећих држава, радници у пограничној зони Републике Хрватске и сусједних трећих држава те посада превозних средстава употријебљених за долазак из трећих држава новим правилником у личном пртљагу могу, уз ослобођење од ПДВ-а и трошарине, дневно унијети робу чија је вриједност до 300 куна. Ове особе могу пренијети само до 25 цигарета, пише Вечерњи лист БиХ.

Ово ће свакако бити значајан ударац за оне који живе у пограничном подручју и који су у БиХ редовно куповали све – од основних намирница, лијекова, одјеће, обуће, па до кућанских уређаја, бијеле технике и намјештаја, столарије… БиХ им је била уједно и редовна дестинација за точење бензина и куповину дувана.

Према неслужбеним процјенама, Хрватска на куповини цигарета у БиХ и Србији годишње губи чак пола милијарде куна трошарина и ПДВ-а.



Оставите одговор