Мајкрософт планира да људе "враћа из мртвих” у облику чет ботова

Технолошки гигант Мајкрософт поднио је захтјев за патент који омогућава "дигиталну реинкарнацију" преминулих у облику чет ботова, компјутерских програма који симулирају разговор људи, пише Форбес.

петак, јануар 22, 2021 / 12:34

Умјесто да користи конвенционални метод обуке чет ботова, користећи разговоре и материјале широке лепеза и великог броја корисника, Мицрософтов патент оставља могуц́ност стварања чет бота од података и комуникација преминуле особе.

Систем би користио "друштвене податке" као што су слике, гласовне поруке, објаве на друштвеним мрежама и електронску пошту за изградњу профила особе.

"Друштвени подаци могу се користити за стварање или модификовање посебног индекса у теми личности одређене особе. Посебни индекс се може користити за обуку чет бота за разговоре и интеракцију у личности одређене особе", наводи се у патенту.

Чет бот би чак могао звучати као права особа.

"У неким аспектима, гласовни (снимак) одређене особе се може генерисати помоћу постојећих снимака и звучних података (те) одређену особу", наводи се у патенту.

Мајкрософт за свој изум тврди да није важно о којој особи се ради, наводећи да особа чији бот се израђује може бити "жива или мртва".

У опису технологије заштићене овим патентом помиње се и чињеница да би чет бота могли да "инспиришу" преминули пријатељи или чланови породице, што доводи до закључка да би Мајкрософт желио да користи његову технологију да "оживи" преминуле и омогући "разговор" са њима.

Идеја о реинкарнацији људи као чет ботова очигледно покреће мноштво питања приватности, о којима се не говори у патенту.

Да ли ће људи добити право да се искључе из таквог система? Да ли би рођаци погинулих могли да спрече друге да своје преминуле чланове породице претворе у чет ботове?

Таква питања су, наравно, спорна док Мајкрософт (или неко други) не испоручи радни прототип.



Оставите одговор