ЦИК БиХ поништио изборе у Добоју и Сребреници, ново гласање у Травнику

Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине је одлучила поништити изборе у Сребреници и Добоју, одржане 15. новембра 2020. године, те расписати пријевремене изборе у опшини Травник.

четвртак, јануар 21, 2021 / 13:44

Поништење на 89 бирачких мјеста у Добоју за градоначелника и Скупштину града Добоја изгласано је са шест гласова за и једним против.

Наведено је да је у Добоју био проблематичан нетранспарентан процес, што је утврђено и увидом у записнике.

Чланови ЦИК-а су, са шест гласова за и једним против, изгласали поништење избора на 26 редовних бирачких мјеста те два у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница, на којима су се бирали начелник и Скупштина општине, јавља портал Кликс.

Владо Рогић био је једини члан ЦИК-а који је био против обе одлуке.

Одлука је донесена пошто је утврђено да је током гласања у Сребренци било неважећих докумената, пребацивања гласачких листића, гласања једне особе више пута, нуђења новца бирачима да не присуствују гласању, омогућавања гласања без докумената и сличих случајева.

Избори у Травнику биће одржани 7. или 14. фебруара, рекао је члан ЦИК-а Суад Арнаутовић, с тим што дијаспори неће бити омогућено гласање.

Токон изборног дана, 15. новембра, преминуо је кандидат Странке демократске акције (СДА) Мирсад Пецо, који је освојио највећи број гласова, након чега је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) Босне и Херцеговине тражила да побједником буде проглашен њихов кандидат, који је био други.



Оставите одговор