Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану

Ирански предсједник Хасан Рохани оптужио је данас Израел да је дјеловао као "плаћеник Америке" и убио високорангираног научника у иранском нуклеарном програму.

субота, новембар 28, 2020 / 14:00

"Још једном су немилосрдне руке свјетске ароганције са ционистичким режимом као плаћеником испрљане крвљу сина ове нације", рекао је Рохани у саопштењу на свом званичном сајту у осврту на јучерашње убиство научника Мохсена Фахризадеха близу Техерана.

Иран користи израз "светска ароганција" да означи САД.

Према наводима иранског Министарства одбране, педесетдеветогодишњи Мохсен Фахризадех подлегао је повредама послије напада аутомобилом бомбом на возило у коме се налазио, уз додатну паљбу нападача које су убили Фахразадехови телохранитељи.

Министарство је навело да је научник био шеф одјељења за истраживање и иновације.

Рохани је обећао да смрт научника неће пореметити научни напредак Ирана и додао да је убиство посљедица "слабости и неспособности непријатеља Техерана да спријече његов развој".

Рохани је изјавио саучешће "научној заједници и револуционарном народу Ирана".

Министар одбране Амир Хатами је рекао на телевизији да је Фахризадех имао истакнуту улогу у иновацијама у одбрани.

"Управљао је нуклеарном одбраном и обављао велики посао", рекао је министар не наводећи детаље.

Шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф јуче је оптужио Израел да је имао улогу у том "терористичком чину".

Убиство Фахризадеха је најновије у низу убистава нуклеарних научника у Ирану у протеклим годинама за која та земља оптужује Израел.

Амерички Стејт департмент је 2008. навео да Фахризадех води "активности и трансакције који доприносе развоју иранског нуклеарног програма".

Лист Њујорк тајмс је синоћ објавио, позивајући се на три неименована обавјештајна званичника да је Израел одговоран за убиство главног иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеха.

Тај извјештај је објављен пошто је неколико иранских функционера окривило јеврејску државу за његово убиство.



Оставите одговор