Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи – осјетиће реакцију народа

Још увијек је неизвијесно да ли ће власт посегнути за законом којим жели да обезвласти градоначелнике. Уколико се обистине ове најаве онда не би било изненађење да се као посљедица чује и глас самих граћана чија би изборна воља била директно угрожена.

субота, новембар 28, 2020 / 00:45

Ту реакцију, посебно у Бања Луци и Бијељини, као највећим градовима, нико, па ни власт, не би требала подцијенити – истакао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић у интервјуу за србијанске медије.

"За саме градоначелнике и начелнике изабране на локалним изборима најављене измјене закона у пракси значиле би и да неће моћи остварити своје предизборне програме, које су обећали грађанима, усљед промјене услова што у најгорем сценарију може довести и до изласка грађана на улице" – нагласио је Шаровић.

Он истиче да је јасно да власт најављеним законом кажњава вољу грађана и буквално им се свети за њихову слободу мишљења изражену на изборима.

"У пракси доношење таквог закона би значило даље рашчлањивање локалне самоупрааве и наставак централизације Републике Српске, финансијске и сваке друге, што као посљедицу неминовно има даље сиромашење многих градиова и општина у Српској јер централна власт не разумије њихове бриге, потребе и приоритете" – казао је Шаровић.

Одговарајући на Додикове пријетње упућене грађанима одмах после избора, Шаровић каже да је то сад већ уобичајени Додиков рјечник и за то досад никада није био кажњен, на било који начин за то.

"Чини ми се да се амбијент и околности мијењају и да ће за такву политику СНСД-а у којој су грађане и гласаче сматрали само за једно обично стадо, бити све мање аплауза а све више критика и санкција. Сад већ се ствара критична маса, посебно у Бања Луци, гдје су грађани побиједили ту укоријењену равнодушност и није им више свеједно шта се дешава око њих" – закључио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић у интервјуу за србијанске медије.



Оставите одговор