Анексиран уговор за вјетроелектрану Гребак у Невесињу

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић и извршни директор привредног друштва "ВЕ Гребак" д.о.о. Невесиње Миралем Чампара потписали су данас у Бања Луци Aнекс уговора о концесији за изградњу вјетроелектране "Гребак" на подручју општине Невесиње, чији почетак градње је раније најављен у октобру, а сада у децембру 2020. године.

петак, новембар 27, 2020 / 20:53

Предметним Анексом инсталисана снага ове вјетроелектране је повећана на 66 MW, док процјењена укупна вриједност инвестиције за реализацију пројекта износи 132.214.108 КМ.

Разлог анексирања уговора у концесији лежи у чињеници што је од времена подношења захтјева за додјелу концесије до данас дошло до технолошког напретка и значајне промјене у производњи вјетротурбина с обзиром на инсталисану снагу и њихову ефикасност, тако да се знатно повећала снага вјетроелектране по једном стубу.

Из тог разлога, отворила се могућност повећања инсталисане снаге вјетроелектране, а самим тим и повећања производње електричне енергије на овој локацији, што је веома значајно за Републику Српску, а посебно за локалну заједницу, која ће по том основу, путем концесионе накнаде коју ће плаћати концесионар, имати низ позитивних ефеката.

Концесионар ће, након изградње вјетроелектране, у буџет Републике Српске, плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ/kWh, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.

Министар Ђокић је истакао да је од велике важности то да у Републику Српску долазе нове инвестиције и да је носилац ове велике инвестиције репрезентативан и респектабилан партнер који може да реализује и друге инвестиције на нашем простору. Министар је нагласио да ће овај пројекат засигурно покренути и друге значајне пројекте у Републици Српској, којим ће се повећати биланс обновљивих извора енергије у укупној производњи електричне енергије.

Инвеститори су се захвалили министру Ђокићу на изузетној сарадњи, истакавши да су за реализацију овог пројекта имали велику институционалну подршку, како на републичком тако и на локалном нивоу. Радови на изградњи вјетроелектране "Гребак" ће почети у првој седмици сљедећег мјесеца, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена.



Оставите одговор