ПДП: Развлашћивање градоначелника би био недемократски и антиуставан поступак – имаћемо снажан одговор

Данас је у Бањој Луци одржана сједница Колегијума Предсједништва Партије демократског прогреса чије тема су били протекли локални избори и актуелна политичка ситуација.

петак, новембар 27, 2020 / 18:49

Колегијум Предсједништва ПДП-а је разматрао најављене опструкције новоизабраних начелника и градоначелника, те могуће измјене Закона о локалној управи и самоуправи, закључивши да таквим се потезима урушава демократија, врши правно насиље над институцијама, крши Устав и међународне повеље, али и на најгори начин прекраја изборна воља грађана.

Најављене измјене би довеле до нарушавања равнотеже између градоначелника као извршног органа и Скупштине града као законодавног тијела, што свакако доводи до блокаде локалних заједница без обзира ко у њима буде имао скупштинску већину, проблема у функционисању јавних предузећа од чијег дјеловања најдиректније зависи квалитет живота грађана, а трајно се урушава принцип тродиобе власти.

Овакав антиуставан и антидемократски поступак би био нетранспарентан, нелегитиман и усмјерен на потпуно урушавање воље народа која се огледа у резултатима спроведених локалних избора. Посљедично, долазимо у ситуацију да се закони којима се одређује цјелокупно функционисање друштва кроје у зависности од тога да ли су поједини политички фактори задовољни изборним резултатом.

Колегијум Предсједништва ПДП-а истиче да се изборна правила не могу и не смију ретроактивно мијењати уколико нису по било чијој вољи и позива на разум, прихватање чињеничног стања и даљи синхронизован институционални рад који би био у корист сваке локалне заједнице.

ПДП позива релевантне институције, попут Савјета Европе и ОЕБС-а да размотре и хитно реагују на најављене поступке који нису у складу са достигнутим цивилизацијским вриједностима. Уколико се овакво недемократско дјеловање настави, ПДП ће свакако имати снажан одговор као израз демократских права и воље грађана.



Оставите одговор