Британија: Нови бензинци и дизелаши продаваће се само до 2030.

Британија би могла убрзати забрану продаје нових аутомобила на бензин и дизел, јер је влада наводно спремна да помјери ову мјеру за још пет година.

уторак, новембар 24, 2020 / 16:52

Забрана, која има за циљ да погура Уједињено Краљевство према својим климатским циљевима, првобитно је требало да се примјени 2040. године, али у фебруару је британски премијер Борис Јохнсон најавио да нови традиционални бензин и дизел модели неће бити доступни за куповину почев од 2035. године. .

Сада би се датум могао даље помјерити на 2030. годину, рекао је Финанциал Тимес позивајући се на индустрију и владине званичнике. Исто је раније извијестио ББЦ. Одлука би могла бити званично објављена већ сљедеће седмице.

Нови план можда неће циљати продају хибридних аутомобила који имају и електричне моторе и бензинске моторе, а који ће бити доступни још 15 година.

Раније ове недеље економисти из Цамбридге Ецонометрицса позвали су владу да убрза забрану продаје на 2030. Према њиховим прорачунима, таква зелена иницијатива створит ће преко 30.000 нових радних мјеста и повећати БДП за 0,2 одсто. Греенпеаце је такође раније затражио да се деценија избрише са почетног распореда, тврдећи да ће то повећати економску активност и стопе запослености.

Иако су неки произвођачи већ рекли да је временски оквир "преузак" и жалили се на могуће губитке, постоји забринутост да прелазак на електричне аутомобиле може бити болан за купце, јер су возила обично скупља. Недостатак приступачне инфраструктуре за пуњење могао би бити други проблем. Иако је број јавних уређаја за пуњење у Великој Британији нагло порастао посљедњих година, мање од 20 одсто од скоро 19.500 пунионица широм земље има брзе уређаје. Ако возачи не користе брзи пуњач, може потрајати неколико сати да би "напунили" возило.



Оставите одговор