Црна Гора: Влади Георгијеву забрањен улазак на 10 година

Према саопштењу адвокатске канцеларије Томановић, Управа полиције Херцег Нови забранила је пјевачу Владу Георгиеву улазак у Црну Гору до 2030. године

уторак, новембар 24, 2020 / 16:36

Да је у Црној Гори полиција "бог и батина” потајно се говоркало, али од када је локална полиција поништила одлуку Министарства унутрашњих послова (МУП) и певачу Владу Георгиеву поново забранила улазак на 10 година сада се о томе јавно проговорило.

Према саопштењу адвокатске канцеларије Томановић, Управа полиције Херцег Нови забранила је певачу Владу Георгиеву улазак у Црну Гору до 2030. године.

Из поменуте адвокатске канцеларије су додали да се надају да ће и та одлука полиције бити поништена.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе усвојило је жалбу адвокатске канцеларије Томановић, која заступа музичара Влада Георгиева, и поништило Решење о забрани уласка у Црну Гору, али је Управа полиције Херцег Нови поново забранила улазак Георгиеву, и то на период од 10 година, саопштено је из канцеларије Томановић, преносе подгорички портали.

Према наводима ових извора, Министарство унутрашњих послова нагласило је да је "забрана уласка правно неодржива, јер није наведен ниједан разлог зашто би улазак у Црну Гору био забрањен Георгиеву”.

"Управа полиције Херцег Нови је у поновном поступку отишла корак даље у кршењу међународних стандарда и Уставом гарантованих права и није поступила по законским и уставним обавезама, већ је донела правно неодрживо, незаконито и неуставно решење и забранила улазак Георгиеву у Црну Гору до маја 2030. године”, став је адвокатске канцеларије Томановић.

Из ове канцеларије додају да у међународној правној пракси "облик деградирајућег третмана појединца постоји увек када држава поступа без легитимног циља, диспропорционално и циљано увредљиво према појединцу, јер и странцу при уласку у земљу припадају права гарантована бројним међународним правним документима”.

"Као правни заступници Влада Георгиева, уверени смо да ће Влада Црне Горе прихватити став да и странац има своја права и да моћ државе да изриче забране појединцу мора бити ограничена основним стандардима владавине права”, поручили су адвокати канцеларије Томановић. "Уверени смо да ће надлежни другостепени орган прихватити правну аргументацију и поништити нову забрану уласка Георгиеву.”

Рођени Новљанин, певач Владо Георгиев прву непријатност у својој држави доживео је крајем августа, кад је враћен за Босну и Херцеговину са граничног прелаза Ситница. Тада му је гранична полиција рекла да му је забрањен улазак у Црну Гору.

У образложењу пише да се Георгиеву "забрањује улазак јер то захтевају разлози националне, односно унутрашње безбедности или јавног здравља”.

Сви су тада били јединствени у оцени да је Горгиеву забрањен улаз јер није прихватио да буде промотор владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) како су чинили бројни естрадни певачи и спортисти Црне Горе. На услузи су им биле и бројне естрадне звезде из Србије, разуме се, уз високе хонораре од и по неколико стотина хиљада евра.

Реагујући на одлуку полиције, Георгиев је тада написао:

"ДПС и овакво обрачунавање са Србима… На здравље вам и на образ!”

Реагујући на деценију забране уласка Георгијева у Црну Гору, председник Српског националног савета Момчило Вуксановић је за "Политику” рекао да је одлука Центра безбедности из Херцег Новог "наставак прогона српског народа од стране одлазеће власти и још једна у низу провокација”.

"Зна власт да је и ова провокација неодржива, али њоме желе да покажу однос према Србима, а нарочито према оним Србима за које знају да ни по коју цену не желе да изгубе српски идентитет, без обзира на то што тренутно бораве у Србији”, казао нам је Вуксановић, додајући: "Срби неће одустати од своје слободе, а ње нема без њиховог националног идентитета, уз поштовање свих осталих народа.”



Оставите одговор