Још једно признање за туристички видео Републике Српске

Видео који представља Републику Српску и појаашњава зашто је вриједи посјетити налази се на врху ЦИФТ листе најбољих радова који представљају неку регију.

субота, октобар 31, 2020 / 22:58

Ово је потребно нагласити, будући да су медији објавили како је тај видео "најбољи на свијету" а потом да "тренутно прворангиран регионални филм" што прилично збуњује јер регионално наводи на помисао да је конкуренција из фамозног региона, тј бивше Југославије или Балкана. Дакле, ни једно ни друго. Видео води на листи најбољих који представљају регије, како је ваљда пронађен модус за објашњење Српске. На листи испод имена филма пише "Босна и Херцеговина". Осим ове листе, постоје они у којима су видеи о градовима, земљама, туристичким сервисима, туристичким производима и независни видеи.

– ЦИФТ је основан прије више од 30 година и окупио је 17 најбољих свјетских фестивала филмског туризма. На својој ранг листи бодују освојене награде, а ми смо ове године са филмом "Ништа посебно, али много више од тога” побиједили на 15 фестивала широм свијета и тако прикупили највише бодова. Све награде прослиједили смо Туристичкој организацији Републике Српске, која нас је и ангажовала и која је имала слуха за нешто другачији приступ промоцији туризма – каже Дајан Јаворац, сценариста и режисер филма.

Фронтал се чак усудио да преведе званичан назив филма, који у другим медијима мора да буде написан светоенглеским, недодирљивим и нереводивим језиком, Nothing much but much more. Све вођени логиком да енглески није званичан језик код нас, па да грађани имају право да информцију добију на разумљивом језику. Нешто слично као што имају обавезу да користе домаћу валуту, док страна може само испод тезге.

Агенција Манија, која је урадила спот за Туристичку организацију РС, каже да су имали храбрости за другачији приступ, оличен у признању да представљају дестинацију која "није ништа посебно".

– Свјетски фестивали обилују слоганима који треба да привуку пажњу, а наш је у томе успио зато што је био храбар. Да, рекли смо да Република Српска у туристичком смислу и у поређењу с неким туристичким дивовима није ништа посебно, али да је баш зато она много више од тога. Показали смо нашу нетакнуту природу и гостољубивост наших домаћина и то је био пун погодак – каже Јаворац.



Оставите одговор