Трамп пролупава: Срби и Шиптари су се борили 40, мислим 400 година, и ја сам то прекинуо у 20 минута…

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је на предизборном скупу у Небраски рекао да је управо он окончао "400 година сукоба између Србије и Косова*". За то вријеме, наравно, анкете дају предност три године старијем, седамдесетседмогодишњем деки Бајдену, слично како су и Клинтоновој.

среда, октобар 28, 2020 / 15:47

"Све је трајало 20 минута. Борили су се 40 година, мада мислим да се боре 400 година, али су жељели да се договоре. Прије два мјесеца били су у Овалном кабинету, љубили се и грлили. Било је лако”, рекао је Трамп.

Он је говорећи о споразуму који је потписан у Вашингтону рекао да је прекинуто 400 година убијања.

"Да ли сте знали да сам номинован за три Нобелове награде за мир, да ли можете да вјерујете? Што се тиче региона попут Косова и Србије, правимо трговинске споразуме. Рекао сам – чекај мало, зар се они не боре стално једни против других. Како знам? Рекао сам да знам, они се стално међусобно туку", рекао је Трамп, а пренио портпарол Бијеле куће.

Бајдену анкете и медији предвиђају побједу, таман као Клинтоновој

Анкете предвиђају побједу Бајдена шест дана уочи избора
Предсједнички кандидат демократа Џозеф Бајден ушао је у посљедњу недјељу пред изборе у САД са већим шансама за побједу од актуелног предсједника Доналда Трампа и према подршци у анкетама на националном нивоу и према ситуацији у кључним савезним државама.

Према истраживањима релевантних агенција, спроведеним у претходних 11 дана, Бајден на националном нивоу тренутно има предност која варира од два до 11 процентних поена, преноси портал "Рил Клир Политкс".

Узимајући у обзир истраживања осам агенција, портал уочи избора 3. новембра наводи да просјечна предност кандидата демократа закључно са јучерашњим даном износи 7,1 одсто, односно да Бајдена подржава 50,6 одсто бирача, а републиканца Трампа 43,5 одсто.

Међутим, уочљиво је да четири најновија истраживања, спроведена након посљедње предсједничке дебате 22. октобра, дају знатно мању предност Бајдену у односу на она која су вршена непосредно прије тог дуела.

Најмању предност Бајдену (77), бившем потпредсједнику САД-а, даје америчка агенција Расмусен Рипортс, која је у понедјељак чак објавила да Трамп (74) на нивоу САД има један одсто предности над кандидатом демократа, 48 према 47 одсто.

Међутим, та агенција је већ сјутрадан објавила нове резултате истраживања, према којима Бајдена подржава 49 одсто бирача, а Трампа 47 одсто. Према тој пројекцији, три одсто бирача подржава неког другог кандидата, док је два одсто и даље неопредјељено.

Због специфичног изборног система САД, од процента гласова на нивоу цијеле државе много је важније колико ће кандидати добити гласова у неколико кључних држава у којима је резултат неизвјестан.

Побједника избора не одлучује укупан број гласова на нивоу цијеле земље, него број такозваних електора које кандидати добијају у свакој од 50 савезних држава и у Дистрикту Колумбија. Побједник избора је кандидат који освоји најмање 270 од 538 електора.



Оставите одговор