Јелена Тривић: Нечувено је да се родитељима у 19 часова јавља да им дјеца сутра неће ићи у школу!

"Као родитељ који има дијете школског узраста, знам да су школе биле мјесто гдје су се највише поштовале епидемиолошке мјере у циљу спречавања вируса корона, вазано и за физичку дистанцу и ношење маски, а поред тога Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку о затварању школа", рекла је Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

понедељак, октобар 26, 2020 / 19:04

"Сам начин на који је саопштено да ће школе бити данас затворене, показује ниво бахатости који је невиђен. Прошла је цијела субота и недјеља, републичке институције нису засиједале, а људи који су у њима, као чланови владајућих странака, провели су у предизборним активностима, да би тек у седам сати навече било саопштено родитељима и ученицима да сутра нема школе. Заиста нечувено", истиче Тривић.

Она каже да успостављени "ковид систем" очигледно не функционише:

"Познајем људе који су били заражени и могла сам да пратим како тече процес тестирања, добијања резултата, недобијања резултата, неиздавања рјешења и видим да људи добровољно иду у изолацију, понашају се одговорно, али стоји питање колико је заражених који се и даље крећу, јер нису добили рјешење да су позитивни. Испред ковид болнице се чека сатима, мијешају се заражени и они код којих постоји сумња да су заражени и на тај начин се сви угрожавају. Ја се заиста дивим здравственим радницима и честитам на свему што раде, али морам да нагласим да се они овдје не боре само против вируса, него и против непостојања система. Међутим, у овом случају институције су потпуно заказале", додаје Тривић.

Посланик у НСРС Драшко Станивуковић каже да је кључно да се сви придржавају раније прописаних мјера – ограничен број јавних окупљања и присутних, смањивање контаката, физичка дистанца и ношење маски:

"Међутим, јасан став ПДП-а је да се противимо било каквим забранама или ограничавању рада пословних субјеката у Републици Српској, јер је пракса показала да тe радикалнe мјера не смањују у значајнијој мјери опасност од вируса корона, а производе огромну штету по привреду и животни стандард већине људи. Противимо се и говору о евентуалном увођењу полицијског часа. Грађани из послицијског часа вуку трауме због незаконитог кажњавања, а правосудне институције су јасно рекле да је полицијски час мимо уставних и законских оквира. Кризни штаб није државни орган и није могао да донесе једну тако ограничавајућу мјеру, а сви који су платили казне нису морали", каже Станивуковић.

Он каже да се трауме из ванредног стања огледају и у томе да су, док су грађани били затворени, појединци пљачкали нашу земљу:

"Још увијек нису ријешене афере набавке и цијене респиратора, одговорности за набавку тзв. покретне болнице, односно шатора, других медицинских средстава и опреме која је набављена у вријеме ванредног стања. Најављују се нове мјере, а имамо озбиљне посљедице и пропусте из времена најригорознијих мјера и одлука", истиче Станивуковић.

Он је подсјетио да полицијски час није имао ефекат на смањивање броја заражених, а да је укинут у моменту када је дневно било више заражених него када је уведен.

"Желимо јасно да упутимо поруку институцијама да одлуке доносе мимо сваког система. Имамо представника институције Републике Српске који каже да неће доћи до затварања школа ни у најгорем сценарију, а онда представник институције БиХ, члан Предсједништва, постаје епидемиолог и најављује мјере које се на крају спроводе. Допуштено је да један човјек одлучује о читавом процесу у Републици Српској и то подређујући институције Српске органу Босне и Херцеговине", каже Станивуковић.

Станивуковић истиче да је скраћивање рада угоститељима за сат времена мјера која неће побољшати епидемиолошку слику, што је такође пракса показала, а умањује приход онима који живе од тога.

"Треба појачати контролу и кажњавати оне који не поштују већ прописане мјере. Треба направити баланс између донесених мјера и минимализирања штете у привреди. Здравље мора бити на првом мјесту, али одмах иза њега економија", закључује Станивуковић.



Оставите одговор