У Шведској цркви први пут више свештеница него свештеника

Од ове године у Шведској цркви више је свештеница него свештеника, али то не значи да би равноправност полова унутар Цркве требало узети здраво за готово.

уторак, септембар 29, 2020 / 11:38

Сузан Сентер била је једна од прве четири жене које су заређене 1975. године у бискупији у шведском граду Вастерасу. На синоду Шведске цркве 1958. године свештеничка служба службено је отворена и женама, али постојала је и такозвана "клаузула савјести”, што значи да бискупи који су с теолошког стајалишта били против заређења жена нису то морали чинити.

Тако се догодило да су деценијама након што је свештеничка служба отворена за оба пола, жене и даље искључене у многим бискупијама, пише Локал (The Local).

Данас, више од 60 година након што им је допуштено да обављају свештеничку службу, жене су постале већина. Од 3.060 заређених свештеника у Шведској цркви, 1.533 или 50,1 одсто су жене.

Процес феминизације ишао је много брже него што је Шведска црква предвиђала. Један извјештај из 1990. године процијенио је да ће требати отприлике цијели вијек прије него што половину свештенства буду чиниле жене. Међутим, тај праг је достигнут само 30 година касније. Шведска тренутно има "надбискупицу" Антје Јакелéн.

Према црквеним новинама Кирканс Тиднингу, постоји значајна разлика у платама међу од око 2200 круна мјесечно (око 200 евра), што Црква објашњава чињеницом да највише положаје и даље претежно заузимају мушкарци.

Шведска црква, највећа лутеранска заједница у Европи, била је државна Црква до 2000. године. Међу 10,5 милиона становника Црква и даље има готово шест милиона чланова, што не значи да су Швеђани посебно религиозни.

Све до 1996. године сва новорођенчад су аутоматски постајала члановима Шведске цркве, али последњих година чланство рапидно опада, посебно међу млађом популацијом.

Према истраживању Галуп Интернатионала, Швеђани спадају у најмање религиозне народе на свијету. Само петина становника изјашњава се као вјерници, а само два одсто чланова Шведске цркве редовно долази на недељну мису, истиче Локал.



Оставите одговор