На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)

Јужна Кореја је раније саопштила да је Сјеверна Кореја послала поруку са извињењем лидера Ким Џонг Уна због убиства званичника јужнокорејске владе који је пронађен прошле недјеље на пловећем предмету у сјевернокорејским водама

недеља, септембар 27, 2020 / 09:44

Сјеверна Кореја оптужила је данас Јужну Кореју за слање бродова преко спорне морске границе како би пронашла тијело човјека кога је недавно убила сјевернокорејска војска, упозоравајући да би наводни упад могао да доведе до пораста тензија.

Јужна Кореја је раније саопштила да је Сјеверна Кореја послала поруку са извињењем лидера Ким Џонг Уна због убиства званичника јужнокорејске владе који је пронађен прошле недјеље на пловећем предмету у сјевернокорејским водама.

Званичници у Сеулу су саопштили да је 47-годишњак вјероватно покушавао да побјегне у Сјеверну Кореју, али нису познати његови мотиви.

"Позивамо јужну страну да одмах заустави упад преко војне линије разграничења у Западном мору који би могао да доведе до ескалације напетости", пренијела је корејска централна новинска агенција.

"Изазива нашу будност, јер може да доведе до још једног опасног инцидента".

Агенција је потврдила да је Сјеверна Кореја у петак обавијестила Јужну о инциденту, али није наведено да ли је обавјештење садржало Кимово извињење.

Јужна Кореја није одмах реаговала, али је раније саопштила да су бродови обалске страже претраживали воде у близини границе у петак и суботу трагајући за тијелом.

Слабо обиљежена граница извор је непријатељстава двије Кореје, које су имале најмање три крвава поморска окршаја од 1999. године, а у нападу 2010. године за који је окривљена Сјеверна Кореја, убијено је 50 Јужнокорејаца.

Према сјевернокорејској поруци коју је у петак објавио Сеул, сјевернокорејске трупе пуцале су у човјека јер је одбио да одговори на питања и покушао да побјегне.

Такође се наводи да су војници спалили његов плутајући објекат у складу са строгим правилима против коронавируса.

Јужна Кореја је јуче саопштила да ће тражити од Сјеверне покретање додатне истраге.

Кимово извињење виђено је као покушај смиривања осјећања против Пјонгјанга у Јужној Кореји и растуће критике јужнокорејског предсједника Мун Џае-Ина око смрти званичника ове недјеље.



Оставите одговор