Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа

Споменик у облику војног транспортног авиона откривен је јуче у Прањанима код Горњег Милановца, гдје је обиљежена 76. годишњица операције "Халијард", евакуације оборених савезничких пилота из окупиране Србије током Другог свјетског рата.

недеља, септембар 27, 2020 / 09:49

"Око 500 пилота и чланова посаде, махом Американаца, доведено је 1944. у село Прањане, одакле су пребачени у базу у Барију "у храброј мисији иза непријатељских линија", каже се о догађају из званичних извора.

Свечаности су присуствовали највиши државни званичници Србије, америчке дипломате, представници оружаних снага САД, као и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Дуже од 50 година, током комунизма, операција није званично признавана нити се о њој учило у школама, зато што су у њој учествовали и припадници Југословенске војске у отаџбини, генерала Драгољуба Драже Михајловића.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је народ Шумадије показао храброст и да су Срби тада са Американцима, Енглезима и Канађанима, постали браћа по оружју. Он је рекао да ће свако пронаћи разлог и кривити другог зашто се тај однос током ‘90-их, а посебно 1999. године.

Вучић је казао и да се Срби често дијеле, али да мисли да су та времена прошла, да не треба да дође до једноумља, али да буду јединствени – да Срби престану да се дијеле на "партизане и равногорце".

Односи Србије и САД су "свакако у успону", али ће "много времена проћи док не буду онакви какве желимо", изјавио је предсједник Србије. Он је оцијенио да је Доналд Трамп донио "нови вјетар у леђа" односима Србије и САД, на чему је посебно захвалио амбасадору САД у Београду Ентонију Годфрију.

Радољуб Јанковић из Прањана је рекао да су мјештани одлучили да Вучићу поклоне парцелу. Јанковић, који је имао 14 година у вријеме операције "Халијард", даровао је Вучићу флашу ракије, а амбасадору Годфрију је дао флашу за Трампа.

Вучић је рекао да ће настојати да парцелу искористи на најбољи могући начин за мјештане Прањана, а да ће ракију са задовољством да попије.

"Оставићу четири-пет чашица да попијем с предсједником Трампом кад буде дошао, па да види како су амерички војници то некада радили", рекао је Вучић.

Коментаришући наводе медија из Црне Горе о плановима Србије за "обнову Душановог царства", Вучић је рекао да Београд поштује све сусједе и да жели мир у региону, а да је с друге стране, "апсолутно свима дозвољено свакодневно мијешање у унутрашње ствари Србије".

"То сви раде, да не говорим о признању Косова. Добићете за неколико дана податке колико је у медијима из региона било текстова не само против руководства Србије, већ и против саме Србије. Суштина је да су многи жељели да Србија увијек буде слаба. Нас не занима да мијењамо границе, већ да имамо најбољу економску сарадњу са свима и да се поштују права српског народа у региону", рекао је Вучић.



Оставите одговор