Повеља града: Ако неће Бијељина Додику, хоће Додик Бијељини

Два трна у оку СНСД Добој и Бијељина, била су уједно и два оштра и крупна зуба у вилици опозиције, прије свега СДС. Но, као што је подијелио коалиционе партнере на по двије странке, исто је учинио и у ова два града, као у пословици "Ако неће Мухамед бријегу…".

четвртак, септембар 24, 2020 / 21:11

Ови локални избори ће бити занимљивији од већине досадашњих, управо због тога што у обе ове локалне заједнице, опозиција на челу са СДС наступа из опозиције, што до сада никада није био случај. Но, да не дужимо, ово није анализа, већ обична информација:

Податак да је Семберија извојевала слободу против фашистичког терора још 1943. године доказ је слободарског духа српског народа, а Бијељина је у 21. вијеку успјела да се позиционира као један од најважнијих ослонаца Републике Српске, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, добитник Повеље Града Бијељина.

Додик је након уручења Повеље, која му је додијељена поводом 24. септембра – дана ослобођења Бијељине од фашистичког терора у Другом свјетском рату, поручио да слобода значи живјети у својој земљи, са својим народом.

– Живјети у земљи коју волиш, са народом који волиш. То је слобода. А њен синоним је Република Српска. Свим грађанима Бијељине честитам Дан Града, уз жељу да се у оваквој заједничкој атмосфери увијек окупљамо и градимо наше друштво на принципима слободе. Слобода је кључна ријеч за Србе, народ који је у прошлом вијеку за тај идеал дао готово половину своје популације – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је важно и то што је остварена веза између виших нивоа власти у Српској и Градске управе Града Бијељина.

– Сваким даном је видљиво да се Бијељина све више развија. У току су капитални пројекти који ће подићи квалитет живота на овим просторима, као што је изградња ауто-пута, дринског насипа, а институције Српске подржаће и реализацију свих других пројеката који буду потребни грађанима Семберије. Бијељина је доказ јединства и исправне политике – навео је Додик.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић подсјетио је да овај град прославља 77 година од првог ослобођења у Другом свјетском рату, током којег је Семберија изгубила више од 2.000 људи.

– Било је то вријеме најдубљих подјела које су нас икад задесиле. Нажалост, ни послије толико година, фашизам није нестао. Међутим, иако је најефикаснија борба против фашизма оружана борба, не смијемо заборавити да му се можемо супротставити и на друге начине – обезбјеђивањем достојанственог живота грађанима, бољег стандарда, унапређивањем образовања и јединством око наших најважнијих друштвених циљева – истакао је Мићић.

Он је нагласио да је Бијељина успјела да изгради однос поштовања унутар локалне заједнице, без обзира ко је које националности или вјере.

– Израсли смо у привредни, образовни, медицински, спортски и културни центар. Захваљујући подршци Владе Републике Српске, Савјета министара БиХ, али и Владе Србије, убрзани су пројекти које је Град започео или планирао. Наше генерације су свједок измјене лица Бијељине и Семберије – каже Мићић.

Предсједник Скупштине Града Александар Ђурђевић каже да је поносан што су грађани Бијељине и данас окупљени око истих вриједности као 1943. године – око слободе, заједништва и достојанства.

– Све лијепе и корисне ствари које се тренутно догађају у Бијељини и које ће се дешавати у будућности знак су да смо на правом путу. Честитам свим грађанима Дан Града и захваљујем господину Додику што је вечерас са нама. У име грађана Семберије и своје име, могу да кажем да је Повеља Града у правим рукама – додао је Ђурђевић.

За вечерашњи културно-умјетнички програм који је представљен у Центру за културу били су задужени Хор "Србадија", СКУД "Семберија" и глумци Градског позоришта.

Поводом 24. септембра – Дана Града Бијељина, данас су додијељена градска признања за 33 истакнута појединца и колектива заслужна за развој локалне заједнице у области привреде, здравства, науке, спорта, хуманизма и умјетности.

Српском члану Предсједништва БиХ уручено је највеће признање – Повеља Града, за изузетан допринос развоју локалне самоуправе и залагање за изградњу виталних инфраструктурних пројеката у Бијељини.



Оставите одговор