Демонстрације након судске одлуке: У Кентакију пуцали на полицајце и ранили два

Два полицајца рањена су из ватреног оружја и једна особа је ухапшена у Луивилу, у америчкој држави Кентаки, током протеста због одлуке суда да никога не оптужи за убиство црнкиње Бријане Тејлор у марту.

четвртак, септембар 24, 2020 / 14:26

Велика порота у Луивилу оптужила је бившег полицајца за угрожавање живота у случају убиства Бријане Тејлор, али је одлучила и да су двојица полицајаца оправдано пуцала током акције и против њих нису подигнуте оптужнице.

Детектив Брет Хенкисон већ је отпуштен из градске полиције пошто је истрага установила да је испалио 10 метака у стан Бријане Тејлор кроз врата покривена ролетном, чиме је нарушио полицијска правила да треба да имају јасан визуелни преглед ситуације прије него што отворе ватру.

У оптужници из три тачке, Хенкисон се терети за "угрожавање живота", пошто су меци које је испалио завршили у сусједном стану и угрозили живот три особе. Ако буде осуђен, пријети му казна од максимално пет година затвора.

Ниједан од полицајаца није оптужен за убиство Бријане Тејлор.

Како преноси Глас Америке, у центру Луивила протестовале су стотине људи.

Грађани незадовољни одлуком пороте окупили су се и на улицама Њујорка, Чикага, Вашингтона, Атланте и Филаделфије.

Смрт 26-годишње здравствене раднице Бријане Тејлор и Џорџа Флојда, који је у мају преминуо пошто му је полицајац из Минеаполиса осам минута клечао на врату, покренули су талас протеста широм земље.

Демонстранти траже правду у расним односима и окончање прекомјерне употребе полицијске силе.



Оставите одговор