Дан када је Бијељина ослобођена од усташа, фашиста и нациста

Бијељина обиљежава Дан Града, установљен у знак сјећања на годишњицу ослобођења од фашистичког окупатора у Другом свјетском рату. Тим поводом, градоначелник Бијељине Мићо Мићић организовао је пријем за борце Народноослободилачког рата, представнике СУБНОР-а и поштоваоце антифашистичке борбе из Бијељине, Вуковара, Брчког, Адашеваца, Грачанице, Градачца и Сребреника.

четвртак, септембар 24, 2020 / 18:01

Према ријечима предсједника градске организације СУБНОР Михајла Видића, ово је један од најзначајнијих датума у историји Бијељине, због чега се и прославља као Дан Града.

– Не смијемо заборавити велике жртве и борбу народа против фашизма као највећег зла у историји. Борбе за ослобођење Бијељине су почеле 10. на 11. август, а средином септембра трећи корпус НОВЈ је издао наредбу да се Бијељина ослободи. Град су ослободили Друга и Трећа војвођанска бригада и Мајевички партизански одред уз подршку организација СКОЈ – а. Поред  1206 партизанских жртава, око 800 суграђана је живот изгубило током фашистичког терора који је владао у Бијељини. Захваљујући Градској управи у парк су враћене бисте народних хероја и поново имамо пригодно мјесто да одамо почаст свим онима који су дали живот за нашу слободу – подсјетио је Видић.

Он је истакао да обиљежавајући данашњи датум као Дан града, Бијељина његује моралне вриједности које је у себи носила антифашистичка борба на чијим темељима данас почива Европа.

Након пријема, делегације Градске управе и СУБНОР-а положиле су вијенце и цвијеће испред биста народних хероја у Градском парку.

Градоначелник Мићић је истакао да Бијељина цијени све жртве које су хероји дали у борби против фашизма и за идеал слободе.

– Захваљујући пожртвованости људи који су освајали нашу слободу и за то платили високу цијену, дужни смо да поштујемо њихову жртву и обиљежавамо дан ослобођења Бијељине 1943. године као Дана Града, јер су ови догађаји оставили значајан траг у историји Семберије – закључио је градоначелник Мићић.



Оставите одговор