Међународна истрага ухапсила хакера у Станарима – заплијењено и блокирано 83.000 КМ

Протеће још много воде водотоковима Српске, прије него што државним службеницима буде нормално написати појмове Ботнет, ДДоС, Ренсомвер онако како се читају, кад већ нема српских замјена, јер српски лингвисти не раде ништа. Напредак је што је то сада у згарадама.

понедељак, септембар 21, 2020 / 12:07

Полицијски службеници Oдјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске са партнерским агенцијама за спровођење закона из Велике Британије реализовали су међународну акцију усмјерену на лица која врше израду и уношење компјутерских (српским језиком – рачунар, прим. Фронтал.РС) вируса.

Након вишемјесечне истраге у оквиру које су идентификована лица која су креирала малициозне програме, те исте дистрибуирали путем специјализованих платформи на интернету, уз сагласност Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а по наредби Основног суда у Добоју, лишен слободе лице је Р.П. из Станара.

Лице се сумњичи да је извршио кривично дјело "Израда и уношење компјутерских вируса" и кривично дјело "Прање новца".

Претресом стамбених и других просторија које користи лице Р.П. у Станарима пронађено је и одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима, као и новац у износу око 37.000,00 КМ у разним апоенима конвертибилних марака и евра. Такође је извршено блокирање банковног рачуна на којем се налази око 46.000,00 КМ.

Истрагом је утврђено да је осумњичени заједно са лицима са подручја источне Европе вршио уношење компјутерских вируса оштећенима са подручја Велике Британије, САД и других земаља западне Европе и свијета, са сврхом креирања мреже заражених рачунара ("Botnet") након чега су контролисаном употребом мреже заражених рачунара вршили нападе (DDoS, Ransomware) у циљу стицања противпавне имовинске користи.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Добој, лице лишено слободе је пуштено на слободу, док ће против њега надлежном тужилаштву бити поднешен извјештај о извршеном кривичном дјелу бити прослијеђен.



Оставите одговор