Пандемија приближила Шведску циљу – друштву без готовине

Шведска ће вјероватно бити прва која ће напустити готовину Ова држава је раније била једна од водећих земаља по обиму безготовинских плаћања. Пандемија коронавируса је, међутим, убрзала напуштање новчаница и кованог новца у земљи.

среда, септембар 16, 2020 / 12:22

Шеф шведске централне банке Стефан Ингвес недавно је открио да неки млади Швеђани више ни не знају како изгледа готовина. Но, према шефу регулатора, безготовинска будућност носи одређене ризике.

Прелазак на дигиталне трансакције нуди бројне погодности, укључујући транспарентност, што врло отежава прање новца и утају пореза. Али што ће се догодити ако се дигиталне мреже искључе? Такође се морају узети у обзир ризици од цyбер напада. Такви догађаји могу нанијети много већу штету од старомодних пљачки банака, истиче Ингвес за Блумберг, инсистирајући да је Шведској потребна залиха готовине ако се "свјетла угасе”.

Данас су Швеђани још више почели напуштати готовину због пандемије. Кажу да је бесконтактно плаћање најприкладнији начин плаћања јер представља минималан здравствени ризик. Шведска интернет банка Кларна процјењује да је 73 посто плаћања картицама њихових клијената сада бесконтактно, у поређењу са 63 посто прије пандемије. – Људи не желе додиривати ​​новац и рачуне, па чак ни типке, каже Кларна.

Према најновијим подацима, готовина представља око један посто шведског БДП-а. Поређења ради, у САД-у та бројка износи 8,2 посто, а у еурозони 10,9 посто. Према јулском истраживању банкомата, око три четвртине Швеђана у доби од 18 до 34 године никада не користи готовину или ријетко.

У Шведској један од посљедњих "чувара” готовине – џепарац дјеце – такође изумире. Према истраживању које је Сифо провео у јуну, само 16 посто шведске дјеце прима џепарац у облику правих новчаница и кованица.

Недавна студија коју је наручио ГоКомпер Мани открила је да трећина одраслих у Великој Британији избјегава употребу готовине због ризика од ширења новог коронавируса.



Оставите одговор