Медвјед у Бањој Луци: Јесу ли му дани одбројани?

Идвојена фотографија данашњег дана приказује отисак стопала медвједа у шуми изнад Бање Луке, највише пет до шест километара од центра града. Ваздушном линијом далеко, сигурно упола мање.

петак, август 14, 2020 / 22:09

– Фотографије сам снимио на пјешачкој стази која иде од Трешњика до Змајевца, ближе Трешњику. Можда нешто више од пола километра од излетишта и око 14 часова, при чему ми је траг дјеловао доста свјеже. Стаза је доста прометна, стално се извлаче дрва коњима, прође и покоји рекреативац, каже Озрен Перовић за Фронтал.РС.

Иначе заљубљеник у природу и најактивнији бањолучки, ванасфалтни бициклиста. Број обуће 46.

И поред многих свједочења, па и медијских извјештаја о нападнутој стоци на самом рубу града, већина се на то и даље смије и ниподаштавајући одбацује чињеницу да у Бањој Луци (дакле не у околини Бање Луке) има медвједа.

Како је то тако, питање је кад ће поново неки који се, као несрећна медвједица 2015. године, није добро припремио за зимски сан. Залутати у градске кукурузе у насељу Петрићевац или Поток или, а што да не, Центар? Из иностранства знамо за примјере гдје се врло радо снадбдијевају из контејнера.

Хоћемо ли се прославити у свијету и тај пут, убивши га?

Човјек је медвједу једини страх у шуми

Вријеме је да се присјетимо медвједице коју су Бањолучани убили и позовемо надлежне да се тако нешто не понови, са три једноставна питања:

Да ли надлежне службе сада имају пушку за успављивање?

Да ли се зна протокол и ко је надлежан у случају појављивања ове дивље животиње у граду (али и других)?

Да ли ће се коначно кренути у проглашавање парк шуме, гдје је наш данаши фото дана настао?

За почетак то је доста, јер изнад Бање Луке, више насеља и истоименог брда Старчевица, чији пошумљени и неизграђени дио многи Бањолучани нетачно називају Понир (Понир знатно веће узвишење иза Старчевице), почиње узак, али дугачак појас шуме који је одијељен магистралним правцима Бања Лука – Котор Варош и Бања Лука – Кнежево.

Ми смо једна богата сиротиња

Онај екосистем који је способан да издржи и само једног медвједа, а поготово уколико их је више и врста се у њему размножава, сматра се здравим екосистемом. Медвјед је на врху хранидбеног ланца у шуми и у њој се он код нас боји само човјека.

Нажалост и медвјед је једини велики месождер који, уколико се потрефе несретне околности, напада човјека и опасност је по његов живот. Посебно ако га изненадите, а посебно уколико је то медвједица са младунцима. Кроз шуму гдје има медвједа треба ићи гласно.

Медвјед у толикој близини средишта тако великог града, нешто је што се ријетко среће у данашњој Европи. Била она цивилизована или не. Медвјед у било којој шуми значи прије свега једно – БОГАТСТВО.

Туђа рука свраб не чеше: Медвједа има и наши су!

Све природољубне иницијативе које смо пратили у медијима до сада, а посебно везано за медвједа, јесу само то – иницијативе. Нажалост, оне се покрећу страним новцем и са страним интересима и намјерама, а то обично подразумјева бављење политиком и утицај на изборе.

Највећа средства "донирана" из иностранства, користе за плате запослених у "НВО", израду "студија изводљивости", "пројеката", "едукативних радионица", "медијских кампања", док на самом терену медвјед остаје сам и изузетно угрожен.

Нико тачно не зна колико има медвједа у Бањој Луци и шумама на које се она наслања. О читавој Српској да не причамо. Оно што је битно, јесте да их има! Највећи успјех овог текста би био када би Бањолучани, поготово они осјетљиви на уништавање природе, схватили да су они ту.

– Да, има их! Има их сигурно десетак. Тако бар кажу шумари и један који чува овце на Пониру. Често упратим отисак шапе, наиђем на подигнут већи камен или разрован мравињак, понекад затекнем измет. Никад до сад нисам видио медвједа, али стално примјећујем трагове њиховог присуства, свједочи Перовић.

Надамо се да је тако како каже наш саговорник и данашњи фоторепортер, па ћемо природољубље Фронтал.РС завршити његовим ријечима, као једном изузетно добром и радосном вијешћу.



1 КОМЕНТАР

  1. Сјајна вијест!

    Ево наши изабрани органи и наши плаћеници имају прилику и времена да нас и себе припреме за суживот са медама. Али надамо се и другим природним љепотама и чудима.

    Да ли то значи одстрел меда и сатирање свега живога, од травке до ластавице? Од центра до предграђа. Потпуну небригу, тотално игнорисање у најбољу руку.

    Зграђевински подухвати без бриге и памети?! Партијски и лични интереси без граница?! Партизанија у најгорем смислу те ријечи. Да не буде забуне – партизанија свих боја и облика.

Оставите одговор