Локализација избора: До последње листе, и назад

Одгађање избора учинило је да и август буде политички активан мјесец. Листе још увијек нису предате, а улази се у врхунац политичких калкулација.

четвртак, август 13, 2020 / 20:46

Бројне непознанице су до сад разријешене, и дале су за право ономе што је Фронтал објавио у досадашњим анализама.

Приједор је добио још два кандидата за градоначелника. ДНС је истакао Драгутина Родића, тихог сарадника Марка Павића. Он је током политичких трвења у тој странци постао предсједник одбора стране у том граду, и био логичан избор. Досадашњи градоначелник Миленко Ђаковић носиће листу, а након његовог политичког корака уназад једино логично мјесто звучи позиција предсједника скупштине, коју је некад обављао.

Што се тиче СДС, одлучили су да кандидују Мају Драгојевић-Стојић, иако је Шаровић до задњег тренутка најављивао да желе заједничког кандидата са ДНС, уз назнаку да желе да буде њихов избор. Са друге стране, Нешић је обећао Додику да неће улазити у савезе са опозицијом, барем не јавно. За СНСД, од раније се зна, трку трчи Далибор Павловић.

СДС још увијек не зна ко је кандидат за градоначелника Бијељине. Обзнањено је да бијељински адвокат Миодраг Стојановић не жели да се прихвати те улоге, а сам избор да уопште разговарају са Стојановићем показује неку врсту неснађености. Златко Максимовић, који се наметао у медијима, брзо је подмирен мјестом директора болнице у Бијељини. Чини се да ни Младен Крстајић, који је најављивао да ће се обрачунати са Мићићем, није баш добро размислио кад је давао таква обећања, па је већ наговорен да одустане. Остаје још Томица Стојановић, као први човјек СДС. На изборе ће још и независни Бобан Лазић, власник значајног броја билборда у Бијељини, који на друштвеним мрежама са слоганом "ћу ћеш ће ћемо ћете ће" покушава направити "озбиљну зајебанцију".

Није јасно шта се у контексту Сребренице дешава(ло) са Мирком Шаровићем. Након што је Радо Савић присуствовао заједничком састанку странака из Српске којим је потврђена подршка заједничком кандидату, Шаровић је најавио да СДС неће дати подршку Грујичићу, те предлаже Милисава Марјановића из своје странке. Двадесет дана након тога појављује се на промоцији Грујичића као заједничког кандидата.

Од великих дилема остаје да се види шта ће СДС урадити на Палама. Тамо се као независни кандидат пријавио Марко Ђого, професор на Економском факултету. Иако је формално члан СДС, до сад није ни искључен из странке ни подржан као кандидат. Како ће се тај чвор размрсити, нико не зна, али упадљиво је да Ђого није обичан "зец" који је пуштен у трку, већ озбиљан кандидат коме треба страначка инфраструктура за озбиљан резултат.

Општински одбор СНСД Соколац једногласно је подржао кандидата Биљану Реновицу – Цвијетић за начелника ове општине. Директорка Психијатријске болнице Соколац била је кандидат СНСД за одборника на прошлим локалним изборима. Освојила 287. гласова, што је било довољно за тек 14. мјесто на листи. Ако је требала боља потврда да Додик враћа услугу Бјелици за прављење турбуленција у СДС, тешко да може боља. Са друге стране навелико промовисани Милан Јоловић, алијас Легенда, ко зна гдје је.

У Петрову је СНСД покушао нешто између добојског и бијељинског сценарија. Најавили су да ће имати заједничког кандидата са СДС, а онда је Озрен Петковић постао њихов кандидат, али без СДС. Већина одбора је ипак остала у СДС, а некадашњи начелник Душан Милотић би могао бити поново кандидат СДС.

Модрича се истиче као општина која одудара од осталих по сложености политичких прилика. Умјесто "вјечитог" начелника Младена Kрекића СНСД кандидује народну посланицу Мару Милошевић. Шта више, због унутрашњих трвења око избора кандидата, СНСД је распустио одбор у Модричи.

Ристо Марић најавио је да ће бити кандидат СП. Некадашњи директор Шума РС, један од првих пребјега у СПС, па потом повратник у СП. Мада се говорило што га Ђокић упркос обећањима није поставио за савјетника у Министарству безбједности БиХ. Јовица Радуловић, адвокат и члан СДС, још један је кандидат, а ако не буде договора са ПДП, то може бити и Гордана Видовић.

Актуелном начелнику Душану Панићу (СНСД) још није потврђена кандидатура. На изборе сигурно излази Радојица Ћелић. Бивши члан СНСД наступа као независни кандидат, ког је већ подржала Уједињена Српска, која обећава да нигдје неће коалирати са опозицијом. Занимљиво је да о подршци Ћелићу размишљају и опозиционе странке. Можда га и испод жита подржи СНСД, па опозициона рачуница остане без крчмара. Мало мјесто, а велика рудна рента коју плаћа локална термоелектрана чини да је борба у Станарима једна од најзанимљивијих.

У Шамцу начелник Ђорђе Милићевић из НДП имаће подршку СДС и локалне Независне странке Михајла Товирца. Још се званично не зна кандидат, у овој општини, опозиционог СНСД.

У Мркоњић Граду кандидат СНСД биће Драган Вођевић, док је начелница Дивна Аничић прекомандована на одборничку листу. СНСД није подржао ни Ранка Карапетровића у Лакташима, а кандидат ће им бити актуелни помоћник министра за пружање стручних услуга у пољопривреди Мирослав Бојић. Нису донесене одлуке ни у Калиновику, Станарима, Власеници и Милићима.

У Фочи СНСД кандидује Милана Вукадиновића, а не актуелног начелника Машића. Вукан Станковић из СДС би требао бити заједнички кандидат опозиције. СНСД и СДС су заједнички изабрали Машића 2012. а четири године касније су му помогли тако што су имали свог кандидата, те Крсмановић није побиједио. Након његове смрти, СДС преузима вођство у опозицији. Питање је колико су премрежени интересима локалног моћника Гордана Павловића, коме је тада било у интересу да побиједи Машић. Сада је Павловић у латентним сукобима са Додиком у вези игара на неком вишем нивоу.

Весо Вујовић, предсједник локалне борачке организације, биће кандидат СДС, ПДП, те радикалних странака у Билећи. Билећки СНСД кандидовао је за начелника власника мљекаре Пађени, Ненада Вукоја. У тој странци коло воде браћа Вуковићи, који су одлучили да након два мандата склоне досадашњег начелника Миљана Алексића. Алексић је својевремено тврдио да ће се због здравствених проблема повући у задњој години мандата (да то учини раније, изазвао би, пријевремене изборе), али је касније заборавио на обећање.

Котор Варош Зденко Сакан из ПДП, подржан од стране СДС, брани позицију начелника, а СП кандидује Слободана Жупљанина. Жупљанин је задњих година пречесто у медијима у форми наводног експерта за безбједност, а на скупу подршке Лукачу био је апсолутни хит са тезом да се у заставицама којим је махао Станивуковић могао сакрити – антракс. Иако је у овој општини ДНС сматран мангупским" потписали су споразум подршке Жупљанину.

ДНС ће се конфронтирати са СНСД у Челинцу, у коме је Жељко Дубравац заједнички кандидат ДНС, СДС и ПДП. СНСД неће кандидовати актуелног начелника Момчила Зељковића, већ Владу Глигорића.

Драгутин Шкребић је напустио СП и прешао у СПС, те потврдио кандидатуру за начелника Теслића. Лични анимозитети са Драганом Богданићем јачи су очито од страначких коалиција, и он на овај начин иде на руку актуелном начелнику Милану Миличевићу.

У Шековићима кандидат СНСД биће досадашњи начелник Момир Ристић. Једина забавна чињеница у овом податку јесте да је Ристић 2016. изабран као кандидат СП, али није у питању пребјег, већ га је СНСД као свог члана "позајмио" да би се испунио коалициони споразум по којем СП добија одређен број кандидатура. Ристића је у медијима био глас да ни не живи у Шековићима, нити долази на посао, јер је у Србији у кућном притвору, због "контроверзних дјелатности". И ДНС кандидује Далибора Глишића.

Кнежево је једино мјесто у ком је 2016. побиједио независни кандидат. У питању је Горан Боројевић, члан СНСД, који је побиједио презимењака Драгољуба, ког је кандидовала СП, а подржавао и СНСД. Очито недовољно. Чека се званична потврда да ће је независни Горан сада бити кандидат СНСД, или ће то бити неко други.

У Градишци се ни ПДП ни СДС не отимају за кандидатуру. ПДП је након подршке Латиновићу тражио "свој ред" али након што је Милан Шврака одлучио да неће бити кандидат, ПДП је рад да кандидатуру препусти СДС.

У Добоју и Зворнику опозиција нема одговор, и политички процеси ће остати у рукама појединаца који се зову Обрен и Зоран.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор