Дављење је рјешење: Мило тврди да ће се, док год дише, борити против Срба

Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић је у интервјуу Првој ТВ рекао да ће се до задњег даха борити за обнову ЦПЦ.

четвртак, јул 30, 2020 / 14:53

Оцијенио је и да је СПЦ заправо адут из рукава Москве и Беграда како би се поновило оно што није успјело на дан избора прије четири године.

Он вјерује да ће епидемија коронавируса бити наредног мјесеца под контролом, те да не размишља о одгађању избора.

Црногорска црква је нестала након нестанка црногорске државе, црногорска држава се обновила 2006. логично је данас размишљање како објединити све православне вјернике, оцијенио је Ђукановић.

"Ова држава сматра да располаже обимном документацијом која говори да је значајна имовина настала до 1918. године, изграђена из буџета или прилозима, а која има културно-историјска својства морала бити државна. Па је на крајње сумњив начин у катастар уписана на имена неких приватних или јавних лица. Не жели нити једну чашу која је туђа, али нећемо препустити нешто што је наше", поручио је Ђукановић.

Они заправо не вјерују у своју аргументацију, јер да су сигурни у њу пристали би да независна судска инстанца дође до јасне оцјене о томе чија је то имовина, казао је Ђукановић.

Убијеђен сам да је СПЦ у почетку кренула са идејом да одбрани светиње од државе којој та добра припадају, али сада су се појавили други заинтересовани.

То су адресе које су биле активне и на изборима 2016. Русија је то тада радила преко беградске адресе, а сада су те двије адресе нашле на истом послу, па су те двије адресе сада нашле да понове оно из 2016. године.

"Свјесни су да то не могу да ураде са истим играчима односно просрпским и просруксим партијама, и извукли су цркву као посљендњи адут из рукава. Због тога је врх СПЦ багателисао добре понуде са црногорских адреса, јер је сада инструисан од ових адреса како би се промијенила власт. А када се то деси онда нема ни Црне Горе. СПЦ служи антицногорским интересима и покушава да се стави у улогу некога ко је надређен Црној Гори", каже Ђукановић.

СПЦ може да буде само равноправна са осталим вјерским зајендицама и ни зарез више од тога, рекао је Ђукановић.

Говорећи о формулацији "лудачки покрет" који је раније употријебио, Ђукановић каже да не зна како би назвао оне који руше државу у којој живе, који руше свој дом."

"Врло ћу увјерено, до задњег даха, радити на обнови Црногорске православне цркве", поручио је Ђукановић.

Иначе, необична је подударност диктаторових ријечи и култног француског филма "До последњег даха" који прати живот ситног лопова који, не бирајући средства, бјежи од полиције и остаје криминалац – до последњег даха.

Оптужбе на рачун Београда за пријетње и манипулације
Говорио је о пријетњама и манипулацијама које су долазиле из Београда у годинама уочи обнове црногорске независности.

"Тада се догодио значајан раст броја људи који се изјашњавају као Срби у Црној Гори. Не доживљавам то као нешто што је лоше, а још мање нешто као дефинитивно. Тим питањима не треба давати толики значај, треба истрајавти на томе да је Црна Гора дом у којем сви заједно живе”, истакао је Ђукановић.

На питање да ли пријети Црној Гори опасност од федерализације као у Босни, Ђукановић је јасан – овај састав становништва је у Црној Гори живио када је у Босни дивљао рат.

"Црна Гора је ипак другачијег квалитета међуетничких односа и стабилности. Изразиту захвалност мањинским народима за оно што су учинили за Црну Гору. Зар не мислите да је јединствен примјер повјерења које мањински народи показују према Црној Гори. То је изузетно и Црна Гора на то мора бити поносна”, истиче он.

Лидери појединих националних партија покушавају да успоставе Црну Гору као федерацију народа који у њој живе.

"Они покушавају да редефинишу стратешки курс. Тада већинска Црна Гора то препознаје као циљ који није у интересу Црне Горе и идеје које долазе са адреса ван Црне Горе. Препознајемо те тенденције, нијесу од јуче. Када би направили трули компромис са њима, Црна Гора би завршила као Босна у хаосу деведесетих”, напомиње Ђукановић.

Предсједник Црне Горе је увјерен да су кључни изазови како превладати разлике и како хомогенизовати друштво.

"Ако би могли вјеровати да се искрено уједињујемо око идеја антифашизма, то би ме радовало”, додао је он.



Оставите одговор