У Кини ниче урбана утопија, град без аутомобилског саобраћаја

Када се један највећих твораца видео игара, друштвене мреже и највећа инвестициона компанија свијета одлучи да креира план за "град будућности", читав свијет застане на тренутак како би чуо њихову најновију идеју.

понедељак, јул 13, 2020 / 14:54

Ради се о компанији Тенсент, која је креирала футуристички план за нови дистрикт у Шенжену, који ће по својим димензијама бити еквивалент Монаку. Њихов нови дистрикт ће се називати "Мрежни град" (Net City) због очигледних разлога, док ће својим становницима понудити урбани развој на 2.2 милиона квадратних метара.

Дизаниран од стране НББЈ, урбани простор ће бити једна од првих међусобно повезаних области, са пословним грађевинама резиденцијалним просторима, забавним просторима, парковима и погледом на воду.

Треба нагласити једну чињеницу: дизајнери овог урбаног града дали су "право првенства" пjешацима, зеленим површинама и аутономним возилима. Одрживост је била примарна идеја за дизајн, и уједно је она разлог због ког су све грађевине отворене, са изобиљем јавних простора и погодности, као и везама са мрежом превоза, бициклистичким стазама и трајектима.

Дизајнери су дали све од себе како би овај град ослободили аутомобила колико год да је то било могуће. Планирана је изградња не само резиденција и канцеларија, већ и бутика, школа и других јавних установа. У граду ће бити довољно мјеста за живот 80.000 људи, док се очекује да ће велики број туриста редовно посјећивати све што им се овде нуди.

Поред чињенице да ће аутомобилски саобраћај бити сведен на минимум, у овом граду ће се сакупљати кишница, док су архитекте обећале уградњу фотоволтаичних панела гдје год да је то могуће.



Оставите одговор