ЕРС губи четири милиона аванса ако за 60 дана не пронађе новац за "ХЕ Бистрица"

Одмах након што је Електропривреда Републике Српске "искеширала" Миленку Чичићу више од 20 милиона марака за концесионо предузеће "ХЕ Бистрица", пожурили су да најаве почетак изградње ове електране.

понедељак, јул 13, 2020 / 12:59

Међутим, седам мјесеци након потписивања уговора о градњи, ЕРС није обезбједила новац. Уколико тај проблем ускоро не ријеши, кинески партнери који су авансно добили четири милиона марака имају право да раскину уговор о градњи.

Са кинеском компанијом АВИЦ уговор вриједан 235 милиона марака је потписан почетком децембра прошле године. У њему је наведено како ће на ријеци Бистрици за четири године бити изграђене три хидро електране.

Међутим, како сазнаје портал Капитал у уговору је наведено да ће се он раскинути ако инвеститор у року од девет мјесеци не пронађе финансијску институцију која би финансирала пројекат. С обзиром да је уговор постао правоснажан 4. децембра прошле године, ЕРС има рок до 4. септембра, тачније мање од два мјесеца да пронађе новац.

За сада је кинезима исплаћено само четири милиона марака. У питању је позајмица коју су "Хидроелектране на Дрини" дале предузећу "ХЕ Бистрица", а које има концесију на изградњу ових постројења.

У Информацији о реализацији овог пројекта, која је не скупштини акционара усвојена почетком априла, правдају се да је вирус корона успорио пројекат, те да су кадровски капацитети предузећа "ХЕ Бистрица" ограничени.

Акционари су тражили именовање тима за праћење пројекта изградње и финансирања и предложили да "ХЕ на Дрини" као власник "Бистрице" обезбједи кредитна средства у њено име.

Од тада до данас није било помака по питању проналаска кредитора, што је ЦАПИТАЛ-у потврђено и у самом ЕРС-у из којег нам нису могли прецизирати када ће бити ријешен проблем са извором финансирања пројекта.

Они не споре да су од извођача добили услов да за девет мјесеци пронађу новац, али тврде како је тај услов одложив.

"Због пандемије проузроковане новим корона вирусом извјесно је одређено кашњење у реализацији пројекта, али ће тај проблем бити ријешен на одговарајући и законом предвиђени начин, продужењем рока за период трајања наступајућег догађаја ван контроле Уговорног органа (више силе)", тврде у ЕРС-у.

Наводе како је потписаним уговором предвиђено да се 85 одсто "Бистрице" финансира из кредита, а преосталих 15 одсто из властитих средстава.

Подсјећамо, ЕРС, односно ХЕ на "Дрини" су за преко 20 милиона марака купили предузеће "ХЕ Бистрица" а које је било носилац концесије на изградјњу истоимене хидро централе.

Исто то предузеће ЕРС је раније за 6,8 милиона КМ продала Миленку Чичићу бизнисмену из Лакташа, власнику предузећа "Калдера", којег је убрзо потом продао "Проинтеру" и из овог бизниса излашао пуних џепова.



1 КОМЕНТАР

  1. Никад за мање пара спречавање веће штете, наиме, кад Српска електропривреда у сувласништву (20%) са општинама(80%) на истоку Српске изгради те МХЕ, замислите колика ће бити кредитна солвентност општина за рјешавање еколошке и остале инфраструктуре?

    Најмање чистих 20 милиона КМ на годишњем нивоу, управо онолико колико би кинези годишње зарађивали чистих пара да изграде ове МХЕ на Бистрици.

    Ово пишем, мада сам због плагијатора који ће сад ово почети причати требао чувати за кампању.

    Пишем ово из разлога да видите да је Српска пуна пара, само треба Лазаревићу, зеленим и мом програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА дати прилику да је направимо за сва времена Републикоу Српску супер безбједном,супер богатом и супер чистом.

    Успут да вам најавим како сам званично кандидат за градоначелника Српског Сарајева, наравно, имаћемо овамо уз чист образ као сунце жарко и најбољи програм за Сарајевско-романијску регију и средњи исток Српске, те убједљиво најбољег кандидата за начелника општине Пале, али о томе ових дана, тачка.

Оставите одговор