Швајцарска не зна шта ће са респираторима

Швајцарске власти разматрају шта да чине с вишком респиратора које су куповале у великим количинама у вријеме када је избила корона криза.

уторак, јул 7, 2020 / 14:05

Нагомилале су се и залихе хигијенских маски, те их је више од 200 милиона, а неке ће наруџбе тек да стигну, рекло је министарство обране и тако потврдило писање швајцарских медија.

Лист се позива на записнике владиног комесаријата који каже да кантоналне власти враћају федерацији респираторе, а ове их немају гдје складиштити нити одржавати.

То значи да их кантони могу задржати, продати другим државама или донирати, можда земљама у развоју.

Како је проценат обољелих и умирућих од корона вируса растао раније ове године, државе су похрлиле са куповином респиратора, од којих сваки кошта више десетина хиљада долара.

Министарство обране је објавило да је од 900 респиратора испоручених до 24. јуна, 261 складиштено у војној медицинској служби, а 639 је раздијељено кантонима.

Још 300 респиратора ће стићи до средине августа.

Влада је задужила војну медицинску службу за куповину опреме како се пандемија ширила. Затражила је да парламент одобри више од 2,5 милијарде франака у ту сврху, а потрошена је приближно петина те своте.

Куповина заштитне опреме, медицинских потрепштина и тестова још траје, а извјештај о укупној цијени биће обављен када се све заврши.



Оставите одговор