Телеграмов сан о властитој криптовалути донио милионску казну у САД

Велики сан о криптовалути Павела Дурова за његову услугу слања порука Телеграм завршава се грађанском нагодбом у износу од 18,5 милиона долара са америчком Комисијом за хартије од вриједности (СЕЦ) и обећањем да ће вратити више од 1,2 милијарде долара које су инвеститори уложили у његов дигитални токен ТОН.

недеља, јул 5, 2020 / 15:11

Нагодбом се завршава вишемјесечна правна битка између компаније и регулаторних органа. Октобра 2019. године СЕЦ је поднио жалбу против Телеграма тврдећи да је компанија прикупила капитал продајом 2,9 милијарди Грама за финансирање свог пословања. У мају Телеграм је објавио да гаси иницијативу ТОН.

"Нови и иновативни бизниси су добродошли да учествују на нашим тржиштима капитала, али то не могу учинити кршећи захтјеве за регистрацијом савезних закона о хартијама од вриједности", рекла је Кристина Литман, шефица СЕЦ за сајбер теме.

"Ова нагодба захтијева да Телеграм врати средства инвеститорима, изриче значајну казну и захтијева да Телеграм обавијести о будућим дигиталним понудама."

Аргумент регулаторног органа је да Телеграм није слиједио правила. Да је радио са регулаторним органом умјесто што је покренуо понуду токена без икаквог надзора, исход би могао бити другачији, према СЕЦ.

"Лијекови које смо примјенили пружају значајно олакшање инвеститорима и штите ретаил инвеститоре од будућих илегалних понуда Телеграм-а", рекла је Лара Шалов Мехрабан, сарадница регионалног директора регионалне канцеларије у Њујорку.



Оставите одговор