Британија признала Гваида да не би Венецуели вратила злато

Британски судија одбио је да Венецуели да контролу над више од милијарду долара у злату, који се налази у трезору Банке Енглеске, пресудивши да је противзаконито да га преда Николасу Мадуру, пошто га Британија не признаје као предсједника Венецуеле.

недеља, јул 5, 2020 / 13:13

Ројтерс преноси да је британски суд у случају о томе ко контролише резерве злата Венецуеле, које се складиште у Лондону, пресудио да је Велика Британија "признала” венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида као предсједника.

Централна Банка Венецуеле тражила је да добије злато, које жели да прода за храну и медицинску опрему пошто је то очајнички потребно Венецуели у борби против корона вируса.

Међутим, британска централна банка, чија влада признаје Гваида као легитимног лидера, одбила је да преда злато социјалистичкој влади Мадура. Гваидо тежи да сачува залихе злата у Банци Енглеске како би их држао даље од Мадурове владе.

Сарош Заивала, адвокат који представља страну Мадура, навео је да ће уложити жалбу. Он је оцијенио да пресуда "у потпуности игнорише стварност ситуације на терену”.



Оставите одговор