Дуга традиција дискриминације: У Хрватској не могу гласати заражени короном

Хрватска изборна комисија саопштила је данас да је њена одлука да забрани гласање на парламентарним изборима грађанима којима је дијагностифиован КОВИД-19 у складу са законом и да служи легитимном циљу, а то је заштита здравља грађана од заразних болести.

четвртак, јул 2, 2020 / 18:02

Изборна комисија је 1. јула дјелимично измијенила препоруке за долазак на биралишта, али је остала кључна одредба о забрани гласања зараженима корона вирусом.

Комисија је препоручила и да грађани у недјељу ујутру измјере температуру и да уколико имају већу од 37,2 степена и ако имају респираторне симптоме карактеристичне за ЦОВИД-19 треба да позову свог љекара.

"Било која друга, блажа мјера којом би се покушао постићи тај циљ у питање би довела здравље грађана, те сматрамо да се у овом случају не може говорити о ‘нижем или вишем степену’ штете за грађане", наводи се у одговору Комисије невладиној организацији Гонг, која је довела у питање уставност њене одлуке да забрани гласање зараженима корона вирусом.

Бранећи своју одлуку, Комисија је навела да је њена обавеза да осигура право на здравље свим члановима бирачког одбора као и бирачима, а да се заштита чланова који би контактирали са зараженима "не може осигурати маском и рукавицама", пренијела је Хина.

Заражени неће моћи да гласају на парламентарним изборима, јер им је изречена мјера изолације, што укључује забрану физичких контаката са другим особама, укључујући чланове бирачких одобра.

То значи да се, према измијењеним препорукама, забрана изласка на биралишта или гласања код куће односи изричито на активне случајеве заразе КОВИД-19.

Другим особама са повишеном тјелесном температуром уз друге симптоме карактеристичне за корона вирус сада је савјетовано да телефоном контактирају своје љекаре. У новим препорукама није изричито речено да им је забрањено да дођу на биралишта или да са бирачким одборима организују гласање код куће, што је било наведено у првобитним препорукама.

Циљ препорука изборне комисије је да се спријечи ширење епидемије, али су оне наишле на бројне критике због кршења изборног права.

Изборна комисија је саопштила да су препоруке измијењене због различитих интерпретација ранијих упутстава за гласање.



Оставите одговор