Марко Шикуљак

Изгубљени у спиновању

Један сам од оних који је на први помен Додикове приче о прислушкивању опозиције помислио да је у питању бацање коске.

уторак, јун 9, 2020 / 07:23

Два су разлога. Са једне стране, много је једноставније имати у противничким редовима неког ко ће истртљати о чему се тамо прича, него упослити неког ко ће даноноћно пратити савремене канале комуникације и раздвајати важно од неважног. Таквих не мањка, што види се по броју прелетача.

Са друге стране, Додик се у скупштини понаша као "(не)очекивана сила која се изненадна појављује и рјешава ствар" за СНСД, кад год посланици не могу да испадну убједљивије барабе од опозиције.

Онда се појави тата те дисциплине. У тренуцима кад се јуродиви Вишковић излане о куповини болнице, тата јавности понуди нову жвакаћу гуму за јавност. Коју касније назове перформанс.

Поента политичких перформанса ипак је у томе да се други нађе у неприлици објашњавајући о чему је ријеч, а не онај ко га је пласирао. Сад је мање више опште мјесто да Додик прискушкује, а ко му шта може. Наравно, ако аутор перформанса није хтио баш то. А то је нека врста спиновања.

Све ово око прислушкивања је прежвакана и заборављена прича под налетом нових. Занимљивије је ипак како неке нове уопште не привуку пажњу. Имамо случај приједорског сукоба СНСД и ДНС.

СНСД је растурио клуб одборника ДНС и формирао власт без те странке, са све СДС, или барем оним дијелом који је стао иза Милана Тубина. Нико се није забринуо над будућношћу републичке коалиције, док ДНС није узвратио и направио већину без СНСД, овај пут са комплетним клубом СДС. И тад је кренуо обрачун да Приједорчанима члановима ДНС, тамо гдје републичка власт има утицај.

Објашњење које је свима промакло, гласи да ће гњев осјетити они који су републичке ресурсе користили против СНСД. Будући да је ово некако промакло пажњи јавности, поновио бих то наглашавајући: КОРИСТИЛИ. РЕПУБЛИЧКЕ РЕСУРСЕ. ПРОТИВ СНСД.

Нисам Стефан Мачкић па да знам за пар минута пронаћи члан устава или закона којим бих то потврдио, али мислим да кориштење републичких ресурса за страначке циљеве сигурно није законито. Користили их за или против СНСД, свеједно.

Уколико су чланови ДНС злоупотребљавали јавне функције и са њима повјерену одговорност, онда би СНСД против њих морао поднијети пријаве тужилаштву и полицији. И у било ком другом случају гдје неко можда користи републичке ресурсе ЗА СНСД. Јер гдје је против, ту је и за, као у трећем Њутновом закону.

Овако, имамо диван примјер како не живимо у организованој заједници типа држава, већ у организованој хајдучији. У њој је странка важнија од иституција, и оне су само странци подређене. У њој је нормално да се дрпа јавни новац за страначке интересе, али само до мјере коју дозволи тата.

Релативност у доживљају шта је дозвољено а шта није, доводи до тога да кориштење републичких ресурса није исто ако сте приједорски ДНС, или кад сте неко из комшилука Ненада Нешића. Није проблем кад Ђорђе Поповић користи позицију директора РиТЕ Угљевик, али јесте ако их не користи за кандидате СНСД.

И опет постане свеједно, кад Поповића поставите за министра саобраћаја и веза. Обрен Петровић је до једног тренутка паша ког је послао сам цар из Стамбола, у другом искусни штопер репрезентације. Мићо Мићић у СДС није исти човјек као онај по коме је име добила и једна нова странка.

Како било, спиновање у вези Приједора изродило је нову неугодност, на коју су, срећом по власт, сви одавно огуглали, а институције одрвениле, па никакве опасности због тога неће бити. Вриједи споменути да смо стигли до новог нивоа.

Нема више потребе да се превише лаже или крије у оном што се ради, и већ само да се назове мало другачијим именом. Не крадемо, него користимо ресурсе. Чињеница да је све толико отворено, нешто говори о друштву у ком се налазимо. А и шта нас чека. Само мислимо да неће.



1 КОМЕНТАР

  1. СНСД је на корак да успостави класичну диктатуру.
    Биће занимљиво ако у цугу смијене 20 или 24 директора у Приједору,значи ли то да СНСД функције повјерава тоталним будалама које су спремне подржати њихов ненормални режим.
    Или још гори примјер овог полицајца из Брчког и Додиковог мангупа,полицајац да управља ТЕ??? Једина квалификација за функције а вјероватно и сада у Влади је та што шета са Додиковим савјетником.

Оставите одговор