Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Америка поново у свемиру – на Земљи у пламену

Приземљењем спејсшатла Атлантис 08.06.2011. године, Уједињени Ентитети Америке су посљедњи пут самостално послали човјека у свемир. Без да плате Русима. Ватрени траг који је Спејс Екс оставио за собом, као да је једновремено запалио дубоко економски и расно подијељену земљу.

понедељак, јун 1, 2020 / 23:55

Џон Бриндестин, шеф НАСА, рекао је у националистичкој страсти и нескривено патетичној самодовољности: "Наша земља је прошла кроз много тога. Но, ово је посебан тренутак када можемо застати и погледати како поново ради нешто невјероватно, а то је да лансира америчке астронауте, америчким ракетама, са америчког тла".

Амерички генетски чисто. Вау!

Жаром којим се готово деценију филмски скривало од свјетске јавности, како НАСА плаћа Роскосмос да им космонаути таксирају астронауте на Међународну свемирску станицу, опет се сада активирају тријумфалистички механизми који треба да нас убиједе како је овај савез ентитета најјачи и у свемиру, "као што је и на Земљи".

Са све оченашким призвуком

Ефбиховски, односно невладинићки медији, шуте о псећој судбини придављеног Флојда Џорџа. Или је Џорџа Флојда? Свеједно, не траже правду за њега и не денунцирају Уједињене Ентитете као земљу чија полиција грубо крши људска права. Нико не преноси формулације "злочиначка држава Америка". Тако је било и за Француску, да се не лажемо. НАТО је то.

То како је Бјелорусија отпичкала корона-дресирање тек нећете читати код њих. Но, уколико традиционалне бољке америчког система не сваљују на Доналда Трампа, протура се као ударна вијест крилатица "први свемирски лет једне приватне компаније у историји". И као Америка лудило. Знаш кад ће неко други то тако.

У стварности, Змај Илона Маска производ је приватног предузећа тачно онолико, колико је то и вишенамјенски борбени авион Ф-22. Он има могућност вертикалног полијетања и познат је као црна рупа буџета им. Od 2010. коштао је 67,3 милијарди долара, што је ситниш у поређењу са Маскових 1,7 милијарди.

Данас су на пољу те летјелице, са Турцима који праве резервне дијелове – посвађани. Помоћу руског ПВО система С-400, који је Ердоган за сваки случај наручио, прије него је отишао из Сирије у Либију.

Друштвена имовина на амерички начин

Сво америчко оружје производи приватни сектор намјенске индустрије. Још предсједник Двајт Ајзенхауер га је означио као "војно-индустријски комплекс" и посебну опасност за тамошњу демократију. Показаће се и за остатак свијета.

Компаније као Боинг, Локид Мартин, Мек Донел Даглас, добијају астрономске новчане износе да "развијају пројекте за владу". Па ако хоћете и оружнички труст Карлајл, у којем је дионице имао и човјекољубиви Џорџ Сорош. Познат као финансијер нових уџбеника историје у Ефбиху и шире.

Сви су они аристократско-династички повезани са Владом Уједињених Ентитета, таман као Интеграл инжењеринг или Проинтер са нашом.

Осим што изравно профитирају од сваког рата који води та влада, слободно тржиште, како га је первертирала данашња Америка, заснива се на томе да групе богатих олигарха добију симултано паре од пореза. То је незамислив новац, јер Ентитети имају већи буџет од првих седам првопласираних иза њих заједно. Од сопственог укупног годишњег прорачуна – 37 одсто.

Школе, болнице, опште осигурање…

Онда људи као Сорош, Гејтс или Маск; "конкурентски" развијају авион, хеликоптер или тенк. Шљем, оклопни транспортер, дрон, чизму. На финалном испиту прототипова, уговор добија само један. Половина новца пореских обвезника је бачена.

Бачена, али само за америчке пролетере. Тако стечена знања и развијене капацитете, те компаније без икаквих ограничења користе да буду успјешније од других на подручју цивилног инжењерства. Било гдје у свијету.

Код Путина је већина војне индустрије власништво државе. Русија зато много боље утржује на свјетској берзи оружја, док са кућанским апаратима слабије стоји. Мало је рећи. Наравно, само уколико је у питању слободна продаја наоружања, без ограничењā каква је недавно осјетио Израел. Неуспјешно продајући Неовисној Републици Хрватској старе Ф-16, које је добио од Американаца.

Сребрена умјесто Златне малине?

Ирак, потпуно окупиран од америчке војске. Ипак, купио је у више наврата хеликоптере из Москве. Купују их и Уједињене нације са Источне Ријеке у Новом Јорку. Саудијска Арабија Осаме Бин Ладена, пак, сад већ традиционално шиша Русију, по улагањима у војни буџет.

Купују поскупо, па можемо да видимо непобједиве америчке тенкове како горе запаљени од Хута-папучара у Јемену.

Човјек сам који искрено сматра да морамо што прије овладати свемиром, као што смо овладали морима и небесима. Питање је вијека када ћемо животну средину уништити до неминовног нестанка људске врсте. Таква нам је природа.

Можда да наши истраживачки новинари, у свјетлу глобалног лидера, питају америчког амбасадора у Сарајстану, да ли би његов прост народ овај лет двојице астронаута у свемир (Сојуз вози тројицу) много мање коштао да је то све урадила њихова државна агенција, умјесто што је плаћен приватник?

Шифра: Покретна болница.

Како је Русија побиједила у свемирској трци

Документарац британског јавног сервиса, насловљен као мој посљедњи поднаслов, може се наћи на интернету. Без обзира што је то пропуштено кроз стотине НАТО-западноевропско-бирократских филтера и аутоцензуру са британским нагласком, опет је то било признање скандалозно за Запад.

Руси су главни у свемиру. Били и данас су. Једини који их ту могу угрозити по примату, јесу Кинези. Не Американци. Кинези имају свој посебан програм и не друже се са другима као Индијци. Као Руси. То неће доћи до теленаркоса холивудске културе, који су толико повијесно заглупљени, да вјерују како се Дан Д, може поредити са биткама код Стаљинграда и Курска.

Зато је Нетфликс, паралелно са валом америчког свемирског национализма, лансирао научнофантастичну породичну комедију Свемирске снаге. Са буџетом који има Џона Малковича на души.

У стварности, односно свемиру, Руси су први лансирали сателит. Први се обрушили и меко спустили на Мјесец и Венеру. Први су провозали Луноход-1 по површини Мјесеца и донијели узорак тла. Први послали живо биће (Лајка).

Први мушкарац и жена у свемиру су Руси. Прва свемирска шетња и број људи у њој. Прва орбитална станица. Друга орбитална станица. Трећа орбитална станица.

Руси су учили "како да живе и раде у свемиру".

А спуштање на Мјесец?

Уопштено, та "несрећна раса" како их назива текстописац Лајбаха на албуму Фолк, слала је у свемир све расе и нације свијета. (Тито, говнару). Предавала им је своје сазнање и видокруг. Програм Интеркосмос је био спектакл за народе иза Гвоздене завјесе. Први Нијемац у свемиру је био источни Нијемац. Најближи генетски сродник Флојда Џорџа у свемиру, морао је научити ћирилицу.

Данас је знање руског језика обавезно за астронауте, али Арналдо Мендез је био космонаут са Кубе и 1980. године постао први црнац у свемиру. Амерички одговор француског презимена дошао је тек три године касније.

Хуманистичка, национално-класно-расно либералистичка, а посебно научна достигнућа руске свемирске науке, брижно се скривају од свјетске јавности. Замислите да неко на америчкој мејнстрим телевизији каже (истину) како Иран има свемирски програм?

Пробајте укуцати "first black man in space" у претраживач једног од америчких олигарха, па видите гдје ћете наћи Кубу на првом мјесту.

Русија напада, ми крадемо буџет!

Некадашњи суштински расизам Уједињених Ентитета, данас је стваран само кроз имовно стање. Његов салдо у америчком сну пласираном остатку свијета, долази на наплату бијелим англосаксонским протестантима на калуп Мек Кејна. Бајдена Противкандидата. Његов син је након војног пуча запослен у украјинској нафтној компанији. Као савјетник.

Они из тих разлога лажу тај лошим јавним школством упропаштен народ, како Русија намјерава да их нападне и "уништи њихову изванредну демократију и начин живота". Посебно Русима фали земље, па ће вршити инвазију на Литванију и Чешку.

Иначе им је једина војна база ван СССР у Сирији, али Бајдену се дизао 1968. Зато треба улагати у војску, а вишкове или израубовану опрему пребацивати полицији.

Замислите да се сад Сергеј Лавров појави међу антифа и црним националистичким демонстрантима, који пуцају на полицију и покушавају да провале у Бијелу кућу, па им у затишју дијели сендвиче као Кетрин Ештон или Џон Мекејн у Кијеву? Е, толико смо и ми глупи кад пушимо те приче. Данас, или 1991. године.

Кад тад: Неминовност расног грађанског рата

Како сада раде, Ентитети у неком свом унутрашњем распаду, када год да до њега дође, неће моћи проћи без расног рата у неком облику. Они, дакле дубоко грло капиталистичко-бјелачке државе, робовласничког поријекла и психологије, а из Демократске партије, узбуњују црнце у предизборне сврхе.

Испребијани бијелци (али и азијати и латиноси полупаних радњи), овај пут ће одлучније гласати за Трампа. А он је спасилац бијелих Американаца, таман колико је Додик чувар Српске. Тако да ће у сваком случају бити само још горе.

Трампу је овај лет био потребан као предизборна аура Џона Кенедија, кад му је већ жена Мерилин Монро. Пропагандни изазов Кини и Русији за домаћу употребу и доказ функцоналности приватлука као филозофије живота. Противници су нашли редован, али овај пут добро снимљен и документован случај полицијске бруталности да узврате.

У својим првим истраживањима свемира, Руси су се усмјерили на Венеру, док су Амери своје снаге усмјеравали на Марс. Страшно се ложе да су насљедници Римског царства. Можда то најбоље говори о разлици космичког тренутка. У Москви и у Вашингону.

У свемиру и на Земљи



Оставите одговор