Кинотека објавила ратне и поратне документарце

Кинотека Републике Српске отворила је свој ЈуТјуб канал на којем је могуће погледати 27 документарних филмова, како би широј публици била приближена филмска продукција Републике Српске која се у оквиру "Срна филма” реализовала у ратном и поратном периоду.

недеља, мај 31, 2020 / 13:19

Рекао је ово директор Кинотеке Сњежан Лаловић те додао да се међу филмовима налази први снимљени и уједно први међународно награђени филм "Љето сам провео”, у режији Миодрага Таране и Зорана Маслића.

Он је навео да Кинотека Републике Српске у свом архиву чува скоро 2 000 документарних и око 800 играних филмова, 6 000 филмских плаката и више од 300 негатива.

Према његовим ријечима, архивски простор Кинотеке Републике Српске краси и музејски простор у којем се налазе експонати који су некада служили за снимање и репродуковање филмова на филмској траци.

– Од прије неки дан у музеју се налази и реплика штампарске пресе коју су прије више од 500 година у манастир Сопотница донијели браћа ЛЈубавић и на тај начин означили почетак штампарства на подручју садашње БиХ – рекао је Лаловић.

Лаловић је додао да је реплика пресе послужила као један од реквизита приликом снимања филма "Печат Љубавића” којег би, у копродукцији са РТРС, Кинотека Српске требала да заврши ове године.



Оставите одговор