Откривен још један споменик Мехмед паши

Споменици се откривају тако што се са њих скине платно. Овај пут, откривање значи нешто друго: пронађен је.

субота, мај 30, 2020 / 07:52

Вјероватно се сјећате како је у Вишеграду за Видовдан 2017. откривен споменик Мехмед паши Соколовићу. А онда је следеће године, на исти дан, откривен још један.

Био је то класичан примјер дилетантизма у културној сфери. Споменици се дижу на све стране, како коме падне на памет, без икакве јасне идеје шта њима жели да се поручи. Споменик турском везиру, на Видовдан, у свијести Срба заувијек дан кад је војска кнеза Лазара јуришала на турског завојевача.

Споменик Мехмед паши тип 2018. је уједно и споменик његовом брату Макарију, патријарху обновљене Пећке патријаршије. Једног потурченог, и једног непотурченог брата, иако историјски није потврђено да су двије историјске личности биле у тако директном сродству.

Међутим, споменик постављен годину дана раније, представља типичну пашинску фигуру, у сједећем положају. Његов дародавац је Слободан Павловић, контроверзни бизнисмен који је недалеко од Бијељине започео градњу свог града Слобомира. Поред једине изграђене зграде годинама су стајале двије идентичне скулптуре Мехмед паше, са ко зна каквом идејом да се уради са њима. На крају, једну фигуру Павловић је утрапио Вишеграду. Друга фигура још увијек стоји у Слобомиру, о чему свједочи фотографија Фронталовог репортера.

Павловићево пословно царство се урушава. Продао је банку другим власницима, а Житопромет је у стечају. Несуђени предсједник Републике Српске, који се на прошлим изборима "повукао" у корист Жељке Цвијановић, а заузврат добио финансијску помоћ за Житопромет, очито има већих брига него да тражи коме да утрапи и другу скулптуру. И то представи као доброчинство.



Оставите одговор