Због кашњења опреме, Влада РС раскида уговор о набавци пољске болнице

Афера у вези набавке покретне болнице на коју власт Републике Српске након притиска опозиције и јавности није више имала никакав одговор, добила је неочекивану епилог: раскида се уговор за њену набавку!

субота, мај 30, 2020 / 09:17

Републички штаб за ванредне ситуације задужио је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да покрене поступак за раскид уговора за набавку покретне болнице. У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу наводи се да се уговор раскида због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца, преноси РТРС.

Од болнице која је плаћена 4,2 милиона марака, стигла је само конструкција и церада који чине објекат, али није стигла медицинска опрема. Уговор ће бити раскинут зато што се добављач још 26. марта обавезао да комплетну испоруку обави у року од 12 дана.

У саопштењу се додаје да је Штаб задужио Институт за јавно здравство да покрене поступак поврата авансне уплате новца.

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је на конференцији за медије да је Штаб дао сагласност за раскидање уговора. Он је истакао да добављач није испунио уговорне обавезе и да се тражи раскид уговора уз враћање уплаћених средстава.

С друге стране, Славен Ристић, директор компаније Балкан глобал која је увезла мобилну болницу у Републику Српску наводи да је спреман да прихвати приједлог Владе и да жели да заврши са овом причом.

"Мени је свега преко главе. Разумијем политичку борбу, али не могу поднијети да ме пљују оволико иако немам никакве везе са политиком. Ја сам сам покушао да будем на услузи грађанима и да урадим нешто без икаквог профита. Проблем је што смо све радили у ванредном стању кад је био проблем набавити сву документацију из Италије и Њемачке и зато се све одужило. Али, није проблем, ја ћу вратити сав новац ако треба. Ја сам дао понуду надлежнима. Ако та болница производи било какве проблеме ми ћемо се повући иако смо све урадили. Доставили смо све документе, све је код Агенције за лијекове, нашли смо и регистрованог увозника те опреме и сад смо спремни да монтирамо. Једноставно, рокови нису били довољни", рекао је Ристић.

Наш саговорник открива да ће одлуку о захтјеву власти донијети у току дана.

"Размотрићемо захтјев за раскид и до краја дана донијећемо одлуку. Или ћемо вратити новац Влади или ћемо монтирати болницу и завршити са овим једном", рекао је резигнирани Ристић.

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Александар Золак, тврди да агенција није била кочница набавци опреме, као што то тврде у СНСД.

Золак је појаснио да је захтјев за увоз опреме упутила фирма "Дерби трејд д.0.о.” из Брчког. На том захтјеву нема потписа Славенка Ристића, директора Техничког ремонта Братунац и предузећа "Глобал Балкан" , који је уговорио набавку спорне покретне болнице.

– Уговор ће бити раскинут, јер медицинска опрема није испоручена, али Агенција за лијекове није одговорна за то. Понављам, захтјев за увоз те опреме је упућен тек прекјуче и то са непотпуном документацијом – поручио је Золак.



Оставите одговор