Поред толике нафте: Због опсаде САД, Венецуели гориво доставља Иран

Вашингтон, који назива социјалистичког предсједника Николаса Мадура диктатором и жели његово свргавање, увео је санкције на извоз нафте из Венецуеле и из Ирана, као и против бројни државних и војних званичника те двије земље.

понедељак, мај 25, 2020 / 18:31

Венецуела има највеће резерве нафте на свијету, али њена производња је у огромном паду. Посљедица је то опсаде коју САД врше према Венецуели, на начин на који то већ десетљећима раде Куби.

Први од пет нафтних танкера које је Иран упутио ка Венецуели да је снабдје горивом ушао је касно јуче у територијалне воде те земље уз пратњу бродова венецуеланских војних снага, јавио је министар нафте Тарек Ел Аиссами.

Ирански нафтни танкер Форчун налазио се око 21.00 сат (3.00 у недељу ујутро по средњоевропском времену) близу обала Државе шећера, на сјеверу Венецуеле, показује вебсајт Марин Трафик који прати кретање бродова широм свијета.

Према венецуеланској државној телевизији брод се очекује у Пуерто Кабељу у држави Карабобо, гдје се налази једна рафинерија. Још четири танкера треба да стигну наредних дана, навела је телевизија.

Та флота танкера превози око 1,5 милиона барела нафте, према наводима медија.

Техеран је упозорио посљедњих дана на посљедице уколико би САД спријечиле испоруку иранских нафтних производа Венецуели, гдје су се несташице горива погоршале са пандемијом корона вируса.

Иран је више пута изразио своју подршку Мадуру кога такође подржавају Русија, Кина, Турска и Куба. Блиске везе између Каракаса и Техерана потичу из времена предсједника Уга Чавеса (1999-2013), Мадуровог ментора и претходника.



1 КОМЕНТАР

  1. Ха,ха,ха,ха,….
    Докле догураше са возачем аутобуса.
    Република Српска напредује јер има диспечера & месара и Милицу & Жељку,они одржавају везе са Техераном али су добри и са пријатељским Азербејџаном.

Оставите одговор