Ако неког још занима корона (нас да, јер Влада РС упорно латиничи вирус)

Име вируса у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите написано је чак три пута латиницом без заграде и цртице, а на једном мјесту су га чак и провукли кроз падеж. Али са цртицом.

субота, мај 23, 2020 / 20:30

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Болници "Свети Врачеви" у Бијељини, извршено је тестирање 524 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 13 особа у Републици Српској.

Ријеч је о осам жена и пет мушкараца. Три жене су средње животне доби и пет жена је старије животне доби. Пет мушкараца је средње животне доби.

Према мјесту пребивалишта по три особе су из Приједора и Бањалуке, по двије особе су из Мркоњић Града и Теслића, и по једна особа је из Дервенте, Козарске Дубице и Прњавора.

Шест особа је имало контакт са претходно потврђеним случајевима. Једна особа је хоспитализована, док ће остале бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

До сада је у Републици Српској потврђен 1.351 случај вируса корона, а укупно је преминулo 100 особa код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 737 особа, а на (SARS-CoV-2) тестирано је укупно 24.012 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 68 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 27 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији један пацијент.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а један пацијент је на неинвазивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 17 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 20 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 49 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 12 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору је 17 пацијената, у Универзитетској болници у Фочи су два пацијента, и у Болници у Градишци је пет пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 120 особа, 22 особe су у Студентском дому у Требињу, једна особе је у Дому ученика у Бијељини и 28 особа је у Дому ученика у Добоју.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.579 особа, а надзор је завршен код 31.149 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.



Оставите одговор