ПДП у ванредностима: Економским мјерама до кажњавања одборника са хиљаду марака

Одборнику ПДП у Скупштини града Градишка, Радиславу Дончићу, уручен је прекршајни налог од 1.000 КМ због објаве на друштвеној мрежи, што је најмање други случај да политичар из парламентарне странке буде новчано дисциплинован из министарства Драгана Лукача.

петак, април 10, 2020 / 10:50

Ово се већ десило и у случају чланице Предсједништва СДС, Мајом Стојић-Драгојевић, те је од тог тренутка завладала прилична тишина из СДС. Што је врло опасно и непримјерено за демократске стандарде српског народа.

Јасно је да се у политичком смислу већ одавно у Српској води инфраструктурни рат, а не рат различитих политика. ПДП у јавности наглашава економске теме, које заправо слабо и зависе од домаћих политичара који се придржавају инструкција ММФ. Чини то да избјегне националне теме, али сад је озбиљније угрожено право слободе говора, коју Полиција РС третира прекршајним налозима високог износа.

Је ли казна мандатна?

Сасвим је различито када неко не поштује полицијски час и када своје мишљење износи на друштвеној мрежи. Поготово ако је у питању изабрани народни представник, који говори о другом изабраном народном представнику.

О овоме ће се, вјероватно, изјаснити прекршајни судија у неко доба и тада те теме не би требале бити небитне. Напротив! Најбитније је како ће се сада понијети прекршајне судије, поводом оваквих обрачуна са политичким неистомишљеницима.

ПДП је, подсјећамо, издао и саопштење у којем прозива Игора Радојичића како је присуствовао великом скупу једне од нових странака на које се дијели владајућа већина након ДНС и Демоса, кршећи сопствене прописе.

Нико из ПДП због тога није санкционисан, па је питање да ли је стварно ванредно стање уведено да се у години локалних избора не би могао чути ни један критички глас?

Идемо сад редом неке од иницијатива ПДП њиховим ријечима, при чему су поднаслови (за разлику од СДС) наше тастатуре дјело:

Одборник Дончић прозвао градоначелника Аџића за непридржавање антиепидемиолошких мјера

Градоначелник Градишке Зоран Аџић био је у сталном контакту са особом зараженом вирусом корона, а да се није придржавао мјера изолације. Прекршајни налог је образложен ширењем панике на друштвеним мрежама.

"Написати и рећи истину се данас кажњава, док се потенцијални преносиоци вируса несметано крећу. Истином се вирус не шири, али се шири међуљудским контактима и моја је дужност да на то упозорим. Прекршајни налог нисам прихватио, јер за своје тврдње имам и свједоке, а са Аџићем ћу се видјети на суду и против њега ћу поднијети пријаву", каже Дончић.

Из примјера Дончића и Драшка Станивуковића, који је из истог разлога позван на саслушање, све је очигледније да су стварни разлози доношења Уредбе са законском снагом о забрани ширења панике и нереда за вријеме ванредног стања заправо обрачуни власти са политичким неистомишљеницима. Брзина којом се дјелује показује да је власт у спровођењу ове уредбе ефикасна исто колико није када је у питању сет мјера за опоравак привреде. Чак су, за разлику од обећаног сета економских мјера, уредбу о забрани ширења панике стигли и да објаве у Службеном гласнику Републике Српске.

Цитирање Вучића на 08.04.2020: "Ја се овим људима дивим како уопште исплаћују плате"

Партија демократског прогреса разумије огромну нервозу у којој се налази Влада Републике Српске због, како је то истакао и предсједник Србије, озбиљних изазова да обезбиједи елементарно функционисање система у земљи. Но, та нервоза не може и неће оповргнути веома јасне и лако провјериве чињенице које се огледају у сљедећем:

ПДП је још 20. марта на сједници Предсједништва усвојио и јавно објавио сет економских мјера ради подршке привреди због епидемије корона-вируса: усвајање мјере за плаћање ПДВ-а на крају мјесеца, уз разматрање опције за најугроженије привредне субјекте да буду потпуно ослобођени плаћања дијела ПДВ-а; усвајање мјере којом ће се из буџета Републике Српске осигурати исплата износа минималне плате (520 КМ) за све раднике у оним пословним субјектима којима је због одлуке Владе забрањен рад, и то за цијели период трајања такве одлуке Владе; умањење основног дијела (паушала) за плаћање рачуна комуналија за оне пословне субјекте који или не раде или су посебно погођени овом кризом; Кад је ријеч о нивоу локалних самоуправа, тражили смо усвајање мјере да се за период трајања забране рада свим пословним субјектима на које се та забрана односи пропорционално смањи плаћање свих мјесечних и годишњих комуналних накнада и такси.

Влада је најавила да планира мјеру рефундирања минималне плате радницима код оних послодаваца којима је забрањен рад, али та мјера још увијек није усвојена. Такође, Влада је најавила да ће се та мјера примјењивати почев од априла, али не и за дио марта мјесеца, иако је многим пословним субјектима био забрањен рад пола мјесеца марта.

Влада је донијела Одлуку о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март 2020. године, што смо ми и констатовали, али смо такође навели да у тој Одлуци није наведено кад ће се конкретно рефундирати трошкови пореза и доприноса радницима код оних послодаваца којима је забрањен рад, нити који ће све послодавци имати право на ту рефундацију. У Влади би требало да знају да послодавци већ данас имају проблем са текућом ликвидношћу, те да пука најава да ће некад у будућности бити извршена рефундација, без конкретизације коме ће конкретно и кад тачно бити извршена, једноставно није од помоћи.

ПДП је позвао Владу да, ако већ има потешкоћа да припреми одговарајуће мјере, преузме исте од Владе Брчког Дистрикта БиХ која је дана 31.03.2020. године уз активно учешће ПДП-а усвојила одлуку о мјерама помоћи привреди, док је дана 06.04.2020. године објавила јавни позив за помоћ привредним субјектима у којем је тачно навела ко све има право на помоћ, у којем износу, као и рок до којег се подносе пријаве послодаваца на јавни позив, заједно са обрасцем пријаве.

Обавезе по основу пореза на добит су привремено одгођене, али не у укинуте, у чему постоји озбиљна разлика и у Влади би то требали да знају, баш као што би требало да знају и да се порез на добит плаћа се аконтативно, мјесечно, до десетог у мјесецу за претходни мјесец, а на основу података из годишње пореске пријаве за претходну пореску годину, односно да се плаћа и прије самог остваривања добити, које ће ове године нажалост бити много мање или никако у односу на претходну годину. То практично значи да се Влада хвали тиме што не тражи унапријед плаћање пореза на добит, а сама добит је неизсвјесна. Та мјера је таква да њу заиста нико озбиљан и одговоран не може нити да коментарише у контексту кризе у којој се привреда налази, а камоли да се истом хвали.

Што се тиче Одлуке о тромјесечном мораторијуму на отплату главнице и камате уз продужење рока отплате за три мјесеца правним лицима и предузетницима, којима су средства пласирана путем финансијских посредника или директно из фондова којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, и ова Одлука није од посебног значаја, јер је ријеч о одгађању извршења обавезе, а не о отпису исте за период трајања ове кризе. Такође, у складу са прописима којима се уређују облигациони односи, као и банкарски послови, aко у току трајања уговорног односа наступе околности које корисника доводе у тешко имовинско стање, односно друге битне околности на које корисник не може утицати, банка може на захтјев корисника прогласити застој у отплати (мораторијум) за одређени период, а у том периоду банка не обрачунава затезну камату на доспјело а неизмирено потраживање. Дакле, ријеч је о мјери која дефинише нешто што је већ дефинисано и ствар је политичког укуса да се о нечему таквом посебно не говори.

У сваком случају, због озбиљности ситуације у којој се налази привреда Републике Српске позивамо Владу да се уозбиљи, смири, не паничи и почне да припрема конкретне мјере подршке нашој привреди. Као одговорна и патриотска странка, ПДП ће и даље да стоји на располагању својој земљи, институцијама и народу, наставићемо да мјесечно финансијски помажемо здравствене установе и угрожене грађане, те ћемо помоћи и самој Влади да се лакше носи са изазовима за које се чини да у овом тренутку и није најспремнија.

Јелена Тривић за ребаланс буџета Града Бања Лука

Народни посланик и потпредсједница ПДП-а, Јелена Тривић, пита да ли Град Бања Лука брине о радницима, предузетницима и привредним друштвима на територији града или су ту бригу оставили искључиво републичким властима?

С обзиром да немамо најаву сигурне исплате минималне плате радницима који су потпуно обуставили свој рад у износу од 520 КМ, а што су требале обезбиједити републичке власти, Тривићева каже да је у Бањалуци потребно донијети додатне мјере:

"Град Бања Лука мора под хитно донијети ребаланс буџета, те након тога формирати посебну линију средстава за помоћ угроженим привредницима и становништву. Пакет мјера које је донио град су недовољне и више су декларативног карактера без конкретне помоћи која се огледа у финансисјким средствима. Стога суштинска препорука градоначелнику и градским властима јесте да у постојећем буџету, који је на појединим ставкама и више него издашан, изнађу финансијска средства како би конкретно помогли оним привредним субјектима јер помоћ са републичког нивоа постаје неизвјесна", каже Тривићева.

Она додаје да је суштина је да градови попут Бања Луке морају имати властиту финансијску линију кроз коју ће помоћи привредницима на територији Града и становништву.

"На примјер, у ребалансу, Град се мора одрећи свих нерационалних трошкова које црпе буџет, а не доприносе развоју. Овдје прије свега мислим на ставку која се односи на стручне услуге коју треба преполовити и са 3,4 милиона свести на 1,7 милиона. Даље, на ставци Расходи за услуге одржавања јавних површина и заштите животне средине на коју се годишње троши преко 10 милиона КМ потребно је пронаћи бољег и јефтинијег извођача за ове намјене те ребалансом планиарати максимално 7 милиона за услуге одржавања јавних површина и тако уштедити 3 милиона КМ", предлаже Тривићева.

Додаје да код ставке остали некласификовани расходи, сва средства у износу 3,1 милион треба усмјерити у помоћ привредницима који су потпуно обуставили свој рад.

"Сљедеће, с обзиром да се за плате у градској администрацији издваја скоро 40 милиона КМ, те да чине скоро 30% издвајања из буџета Града, а да ниво просјечне плате у Градској управи далеко премашује републички и градски ниво захваљујући прије свега високим платама градских функционера, сматрамо да терет кризе морају понијети и запослени у Градској управи и то кроз смањење плата. Град ће свакако морати предузети активност смањења плата, а наша препорука је да се плате испод 1.300 КМ не дирају, а да смањење плата иде по платним разредима, за оне са најавишим платама и највише смањење од 20%, за средњи ниво плата 10% и за нижи средњи ниво 7%. Процјена је да се на овај начин може уштедити око 4 милиона КМ", додаје Тривићева.

Она каже да, осим ребалнса, Град мора у трогодишњем периоду ставити мораторијум на запошљавање у Градску управу, мораторијум на набавку аутомобила и остале непродуктивне опреме, те накнаде за чланство у разним управним одборима трајно преусмјерити кроз финансијску помоћ привреди и становништву.

"Свјесна чињенице да ће ребаланс морати да се ради и због самог пада прихода Града, прије свега због пада индиректних пореза, за који се још не зна колики ће бити, ипак сматрам да са ових ставки може да започне ‘пуњење’ градске развојне линије за помоћ привреди и становништву. Праћење утрошка средстава мора да буде омогућено одборницима опозиције, као и сваком грађанину који за тим искаже захтјев како би се обезбиједило транспарентно трошење помоћи и сам кредибилитет Града", закључује Тривићева.

Од Добоја града исто ребалансер

Одборник у Скупштини града Добој и члан Предсједништва ПДП-а, Слободан Васиљевић, рекао је да треба под хитно приступити ребалансу буџета Града Добој и прилагодити га потребама санирања посљедица насталих усљед епидемије вируса корона.

Он каже да постоји више могућих извора за прикупљање средстава у ову сврху, уколико дође до ребаланса:

"Потребно је извршити анализу свих капиталних инвестиција и изградњу оних које нису приоритетне пролонгирати за наредну годину. Такође, мора се извршити рационализација свих трошкова, текућих грантова и издвајања. У том смислу, обавезан је и мораторијум на куповину службених аутомобила за градску управу и јавна предузећа за период од једне године", каже Васиљевић.

Васиљевић предлаже и мораторијум на сва запошљавања у градској управи и јавним предузећима до краја 2020. године, а потреба за људским ресурсима би се могла задовољити унутрашњом прерасподјелом:

"Уз то, потребно је умањити плату на висину једне и по просјечне плате за све изабране и именоване функционере, директоре и помоћнике директора јавних предузећа, начелнике, савјетнике у градској управи и јавним установама", додаје Васиљевић.

Он као мјеру предлаже и укидање одборничких накнада до краја ванредног стања, а накнадно размотрити и умањење висине накнада до краја мандата.

Васиљевић каже да су ове мјере неопходне да би се средства усмјерила привредним субјектима у циљу санације губитака, пољопривредним произвођачима, пензионерима и социјално угроженим грађанима, те здравственим установама за набавку медицинских средстава и опреме.

"Ова средства су потребна и да би се помогло опоравку пословних субјеката смањењем такси и накнада пропорционално временском периоду током којег им је забрањен рад", додаје Васиљевић.

Предлаже и мјере којим би се пословни субјекти којима је забрањен рад, образовне и здравствене установе ослободили плаћања рачуна за гријање и воду у току трајања ванредног стања, као и грађани који су без посла, пензионери и социјално угрожени. Васиљевић сматра да ће од помоћи бити мјера додјеле сјеменских пакета свим домаћинствима која имају обрадиву површину.

Информативна служба ПДП



Оставите одговор