Након једанаест седмица Вухан није више у карантину

Послије 76 дана, односно дан мање од 11 седмица, кинески град Вухан, град у коме је почела пандемија корона вируса изашао је из изолације.

среда, април 8, 2020 / 12:47

Блокада Вухана невиђена до сада постала је модел за земље које покушавају да зауставе ширење корона вируса.

Завршетком рестрикција главни град кинеске провинције Хубеј почиње још један експеримент враћање на пословање и обичан живот док се истовремено спречава да се болест поново појави.

Једанаест милиона становника сада могу да напусте град без посебне дозволе под условом да апликација на паметном телефону показује да су здрави и да нису били недавно у контакту са неким за кога је потврдјено да има овај вирус.

Отварање града обиљежено је свјетлосном представом са обје стране ријеке Јангце, а на облакодерима и мостовима приказиване су анимиране слике здравствених радника како помажу пацијентима уз ријечи "херојски град", назив који је предсједник Си Дјинпинг додијелио граду Вухану.

Дуж насипа и моства људи су махали заставама и узвикивали "Идемо, Вухан" и пјевали кинеску химну.

Саобраћај је убрзо почео да се креће преко поново отворених мостова, тунела, наплатних станица, а стотине људи чекало је на прве возове и летове из града, многи се надајући да ће се вратити на радна мјеста другде у земљи.

Готово 1.000 возила прошла су наплатну станицу на граници Вухана између поноћи када су дигнуте барикаде и 7.00 ујутро, рекао је окружни шеф полиције.

Само неколико сати од прекида блокаде око 65.000 људи напустило је град возом и авионом, према подацима локалних медија.

Рестрикције за град гдје је пријављена већина од 82.000 случајева заразе корона вирусом у Кини и 3.300 умрлих постепено су ублажаване протеклих недјеља како се број случајева постепено смањивао. Влада је пријавила да није био ниједан случај заразе данас.

Иако се постављају питања о истинитости кинеских података, блокада Вухана и провинције Хубеј која је била без преседана, били су довољно успјешни да су друге земље усвојиле сличне мјере.

Током 76-дневне блокаде становници Вухана су моглли да изађу из својих домова само да купе храну или да обављају послове који се сматрају апсолутно неопходним. Некима је дозвољено да напусте град али само ако су имали доказ да нису здравствени ризик и уз писмо које наводи гдје иду и зашто. Чак и тада су власти могле да их врате због неке техникалије као недостатак печата, због чега су хиљаде људи спријечени да иду на своја радна мјеста ван града.

Становницима других дјелова провинције Хубеј допуштено је да напусте провинцију прије три недеље, под условом да могу да поднесу доказ да су здрави.

Упркос новој слободи многе мјере предострожности као што је ношење маски, провјера температуре и ограничење приступа стамбеним заједницама остају на снази у Вухану. И људи који напуштају град ће бити суочени с бројним препрекама као што је 14-дневни карантин и тестови на мјестима гдје долазе.

У уводнику гласило Комунистичке партије Пиплс дејли упозорило је данас да не треба славити сувише брзо.

"Ово је дан који су људи дуго чекали и с правом су узбуђењи. Међутим овај дан не означава коначну побједу. У овом тренутку и даље треба да се подсјетимо да док се Вухан деблокира треба да смо задовољни али не смијемо се опустити", пише лист.



Оставите одговор