Три врсте Хрвата по Капетану Драгану

"Када сам долазио из Аустралије, читав тај пут ми нису ставили лисице, а сада када ме ослобађају ставили ми лисице на руке." Тако Капетан Драган описује свој излазак из затвора Лепоглава.

уторак, март 31, 2020 / 14:39

Капетан Драган је прије свега естрадни, па тек онда војни лик из ратне прошлости Срба. И у том повратку у естрадне воде, пријечи га само потпуно заглушење вирусом корона.

Данашњи четрдесетогодишњаци га памте још као предложак стрипа Книнџе (Витезови Српске Крајине), а Мирко Пајчин чува у свом умјетничком алијасу – Баја Мали Книнџа.

Први међу Книнџама

Книнџе су биле симболични српско-четнички, а не ЈНА-комунистички одговор из Београда, да се преко државне безбједности и кроз лик Капетана Драгана, формира специјална јединица у Книну, за одбрану српског становништва. И у стварности, али више у стрипу који је издавала Политика.

Када је ствар постала озбиљна, ДБ је оцијенила да је боље да команду преда (касније из Хага ослобођеном Франку Симатовићу Френкију). Рад Капетана Драгана је много више пропагандно праћен, него рад његовог насљедника на челу специјалне јединице, која се сматра зачетком Јединице за специјалне операције МУП Србије.

На првом мјесту зато што то и није имало неког пресудног војног значаја, односно пропагандни је у тим тренуцима био и много потребнији. Као и сам Мирко Пајчин, који је већ одавно живио у Београду у вријеме избијања рата, али није имао ни један хит.

Озбиљне ствари су тада радили други људи, попут каснијих генерала ВРС Ратка Младића око Задра или Новице Симића у Окучанима.

Лазански међу војницима

Многи Капетана Драгана сматрају манекеном међу војницима, колико је и Мирослав Лазански војник међу новинарима. Односно војнополитичким аналитичарима. Њих двојица су врло прикладни за поређење, осим што Лазански има далеко развијенији вокабулар српског језика и опште образовање. Али општа салонско-конформистичка, дендијевска, ВИП-овска аура, карактеристична је за обојицу.

Шта год да је био, овим што су му урадили прије свега Аустралијанци, окајао је све могуће гријехе које би му било који Србин могао ставити на терет. Хрватска га је и тражила од Аустралије због његове естрадне прошлости, док су они паралелно снимали филм о криминалцу и француском легионару Анти Готовини, којег су направили националним херојем. Са којим је успоредив можда Милорад Улемек Легија, али Драган Васиљковић тешко.

Капетан Драган је за њих права филмска звијезда. Селебрити лирски пјесник. У интервјуу који је дао новнинарки Курир ТВ, Ивани Мајсторовић, испричао је како је Хрватска Влада одбила да по њега дође авион Владе Србије, или да га одвезе возило Амбасаде Србије у Загребу, већ су га пет сати возили у марици без гријања, да би му на граници одбили купити топли напитак и пустили га да изврши малу нужду тек када је "постао агресиван већ кад је постојала опасност да ћу се унередити".

Како се каже по српски реципроцитетно?

На то да је изашла вијест како не може ући у земље ЕУ, нетом по пуштању изјавио је "Могу да маштају, али не могу да ми забране улаз у земље Европске уније".

Капетан Драган ће тражити да се двојици Хрвата "његовог ранга, мада они немају никаквих јунака за похвалити се", забрани улаз у Србију на исти период. Није могао да нађе српску ријеч коју је покушао да каже, а није се прославила ни новинарка у помоћи да изговоре "реципроцитетно", али је рекла српски: "истом мером".

"То је једино месту у свету, то нема ни у оним најгорим земљама, да је један народ толико дискримисан у односу на друге, колико су Срби дискриминисани у Лепоглави. Шездесет и три случаја и сви су случајеви слични мом. Све на основу изјаве једног свједока. За Србина не треба више.", каже он.

Три врсте Хрвата

"Мислим на Хрвате у границама Хрватске, имам двије кћеркице усвојене у којима тече хрватска крв, а које волим више од свих Срба".

Своје учење је најавио као Нова истина:

1. Нацисту и усташе у покушају

(На њима се најмање задржава.)

2. Комуњаре-нацисти који мрзе Србе

(Наводи примјер ТВ Календара на ХРТ: "Видјећете колико је то антисрпски програм. Антируски. Види се једна мржња, а они су наводно атифашисти. Антифашизам и антисрбијанизам је њима иста ствар.".

3. Кукавичке пизде

(За ову групу говори да је најбројнија и наводи примјер "једне крхке девојке" на Сплитској риви и која "никако не може да буде одраз већине хрватског народа, већ изузетак који потврђује правило".)

Капетан Драган наравно није никакав стручњак из социологије или било које сродне науке, те он још једном, нешто другачијом терминологијом, рашчлањује своју типологију Хрвата као:

Фашистички нацисти

Комуњарски нацисти

Кукавичке пизде

"Зато у таком народу можете да имате индустријске погоне за убијање деце испод 14. година. Где то има? То има само код Хрвата. То је та нацистичка крв у тим људима, који једноставно немају стида. Држе ме у изолацији од 23.05.2019. године. Хрватски закон налаже да не може бити дуже од 30 дана.", између осталог говори Капетан Драган пар сати пошто је пуштен са робије.

Већ је стигао да најави књигу

"Сматрам да је битно да запишем то што сам приметио тамо", каже. За вријеме робије је набавио "неколико дискета" и пуштали су га повремено за рачунар, па је написао књигу. Нешто је још у рукопису оловком. А "помагаће му и Вања Булић, јер је пилот по професији".

Он наводи да су му "нашли леп стан", али не открива гдје, као ни ко му је достављао српску штампу и илегални телефон. Наравно, није могао то да открије правдајући то ријечима: "Ако вам то кажем, мораћу да се убијем, а то не желим да радим".

Капетан Драган ужива у пажњи медија коју добија заслужено, али је неправедно запостављен усљед пандемије короне, те ће његов повратак на српску естраду бити много мање примјећен него онај Војислава Шешеља. Он је својим одсуством толико политички превазиђен, да је у изборној трци за предсједника изгубио не само од свог малог од палубе, Александра Вучића, већ и од сезонских ријалити појава као што је Љубиша Прелетачевић Бели.

Да не буде забуне, редакција Фронтал.РС би за крај жељела да поручи:

Добродошао назад међу слободне Србе, господине Драгане Васиљковићу (или како год желите да вас се зове) међу славне, мучене витезове Републике Српске Крајине!



4 КОМЕНТАРА

  1. Један истински родољуб и неспорно частан човјек. Када су се у лијепој њиховој пробудили авети прошлости, васкрсло усташтво и нова држава, насњедница ендехазија кренула да доврши оно што се започело 1940их, капетан Драган је похитао у Крајину и стао уз свој народ у борби да остану и опстану на своме.
    И опстали би, али на другој страни уз неоусташку жгадију је стао силник, прејак играч потпомугнуто и издајом, та прича није могла бити срећан крај.

    Позван је да сведочи у процесу против Милошевића, могао је сведочити како је од њега очекивано, како су му то хашки инквизитори сугерисали, не би наштетио Милошевићу јер је, а како то и јесте са инквизицијом, пресуда и прије почетка процеса изречена, али би наштетио истини.
    А капетан Драган је одлучио да стане уз истину, изабрао је част умјесто бешчашћа, што је разљутило хашке инквизиторе, наредили су својим керовима у неовисној републици Хрватској да извуку ону оптужницу из ладице против овог часног човјека и капетан Драган је платио цијену својој части, одробијао је у казамату ове насљеднице ендехазије.
    Ломили су га и нису га сломили, предеверао је све, остаће упамћен као примјер часног човјека и родољуба.

    Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека.

Оставите одговор