Помпео жели корону назвати "Вухан вирус", Кина ограничава авиосаобраћај против повратка епидемије

Амерички државни секретар Мајк Помпео подијелио је земље Г7 тражењем да се вирус корона КОВИД-19 назове "Вухан вирус" по кинеском граду гдје је откривен.

петак, март 27, 2020 / 09:29

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг је данас оцијенио да је ријеч о настојању да се Кина "жигоше" и дискредитује њен напор, а и да Помпео покушава да скрене пажњу и пребаци одговорност.

"Он има веома лоше намјере", рекао је Генг новинарима на дневном брифингу.

Генг је такође бранио кинеске напоре у сузбијању вируса и негирао да тражи одговорност за епидемију на другом мјесту.

Вухан вирус увоз из САД?

Кина је оптужена да је покушала да ублажи информације о епидемији током ране фазе, а неки од њених дипломата отворено су сугерисали да је вирус могао да буде увезен у Кину из Сједињених Држава.

Помпеов позив да се корона вирус назове "Вухан вирус" дат на виртуелном састанку министара спољних послова из Групе 7 водећих индустријских земаља, резултирао је њиховом одлуком да не објаве заједничко саопштење.

Свјетска здравствена организација и други упозоравали су да у вирус у називу не треба да садржи географско поријекло због његове глобалне природе, па је чак и предсједник Доналд Трамп одустао од термина које је користио – "кинески вирус" или "азијски вирус" јер су критичари рекли да подстичу дискриминацију према Азијцима и Американцима азијског поријекла.

Кина засад није рада гостима (обустава летова)

Кина ће у недјељу драстично смањити међународне летове због пандемије корона вируса, саопштио је данас кинески Национални уред за цивилно ваздухопловство.

Од недјеље ће само једна кинеска компанија моћи да има недјељно један лет из Кине према иностранству. Такође ће само једна страна авиокомпанија да има један лет недјељно према Кини.

Кина, гдје је почела епидемија корона вируса у децембру 2019. године, у великој мјери је на свом тлу искоренила вирус. Власти нијесу два дана забиљежиле ниједан нови случај инфекције из локалних жаришта.

Међутим, кинеске власти су забринуте да у земљу поново "уђе" вирус доласком путника из иностранства. На тај начин је забиљежено 500 случајева заразе.

Према посљедњем извјештају у континенталном дијелу Кине је пријављен 3.281 смртни случај и 81.218 инфицираних.



Оставите одговор