Нормално или скандал: "Обдусменка БиХ" у посјети антисрпском институту у Љубљани

Директори самопрозваног Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) доц. др. Зијад Бећировић и Бакхатyар Аљаф те потпредсједник Савјетодавног одбора ИФИМЕС-а проф.др. Ернест Петрич су примили др. Јасминку Џумхур, омбудсменку за људска права БиХ.

петак, фебруар 28, 2020 / 09:13

Проблем јесте, што је овај институт посјетио својевремено и Петар Ђокић, па не знамо шта тачно замјерити Џумхуровој која користи "заједнички орган" у који је именована, да пружа подршку једном изразито антисрпском квазиинституту, чије "научне радове" можете унапријед предвидити по политичкој линији.

Једино није јасно шта је Петар Ђокић радио са овом екипом научника по наруџби. Довољно је рећи да је један од руководећих и почасних у тој блесавији, данас маргинални политичар Зоран Живковић из Ниш, па ево онда па читајте даље, ако вам се да:

Увратила се Јасминка

Директори института су омбудсменки за људска права Босне и Херцеговине др. Џумхур представили дјеловање института у регијама Балкана и Блиског истока са фокусом на Босни и Херцеговини односно имплементацији и заштити људских права. Посебна пажња била је намијењена пројектима, који су повезани са системском дискриминацијом и преузетим међународним обавезама Босне и Херцеговине.

Потребно је израдити одговарајуће законодавство и правне оквире за осигуравање ефективног процесуирања починилаца, помоћи и заштите жртава и свједока. У Босни и Херцеговини не постоји закон на нивоу државе о жртвама тортуре и нису испоштоване резолуције УН о правима жртава укључујући репарације. Закони не постоје због политичке опструкције, да се жртве држе подијељене по националним, територијалним и ентитетским линијама, али и због чињенице да је држава Босна и Херцеговина економски слаба да се упусти у систем репарација. Управо доношењем државног закона на разини БиХ, којим би се безувјетно гарантирала не само заштита жртава, него финансијска независност жртава од политичких елита.

Омбудсменка за људска права БиХ др. Џумхур представила је главне приоритете Институције омбудсмена за људска права у Босни и Херцеговини, посебно усклађивање и дјеловање у складу са стандардима ЕУ и сувременој пракси најразвијених држава у сфери људских права.

На крају разговара потпредсједник Савјетодавног одбора ИФИМЕС-а проф.др. Ернест Петрич, који је члан Међународне правне комисије УН-а (ИЛЦ УН) и некадашњи предсједник Уставног суда Републике Словеније истакнуо је важност правне регулативе са подручја људских права и њену имплементацију те поштивање међународних обавеза сваке државе у сфери људских права и грађанских слобода. То је посебно важно за државу као што је Босна и Херцеговина, која је изашла из рата и има аспирације да постане пуноправна чланица ЕУ, а поштивање људских права је тест за њену демокрацију.

Директори института су др. Џумхур представили могућност организирања регионалног догађаја на тему људских права и грађанских слобода на којем би се представила искуства и перспективе људских права у државама региона и њихова примјерљивост са највишим међународним стандардима и искуствима.



Оставите одговор