Ипак свечано и с почастима: Египат се опростио од Хоснија Мубарака

Египат је данас организовао сахрану са пуним војним почастима за бившег предсједника Хоснија Мубарака који је владао деценијама прије него што је свргнут 2011. године у покрету Арапског прољећа.

среда, фебруар 26, 2020 / 23:05

На сахрани праћеној топовском паљбом, указано је на Мубаракова ратна достигнућа. То је дио настојања владе да Мубаракова војна каријера постане његово насљеђе, а не његово вријеме на функцији.

Мубарак, који је био приморан на оставку послије уличних протеста 2011. године, преминуо је јуче у 91. години у војној болници у Каиру, саопштила је његова породица. Примљен је у болницу 21. јануара.

Садашњи египатски предсједник Абдел Фатах ал Сиси кратко је присуствовао сахрани, изразио саучешће двојици Мубаракових синова и његовој супрузи.

Мубараково тијело касније је положено у гроб неколико километара од породичног гробља у Хелиополису, у Каиру гдје је био Мубараков дом током великог дијела његове владавине и гдје је живио мирно до смрти.

Државна телевизија је уживо преносила сахрану и емитовала снимке Мубарака у његовим млађим данима прије него што је постао предсједник, хвалећи га за његову улогу као команданта ваздухопловних снага у рату са Израелом 1973. Као предсједник, Мубарак је касније учврстио мир са некадашњим египатским непријатељем.

Одржавање сахране са пуним војним почастима за једног свргнутог водју изазвало је оспоравања бројних Египћана преко друштвених мрежа који су указивали на његову осуду за корупцију послије свргавања.

Ипак, бивши предсједник и даље ужива одређену популарност међу многим Египћанима.



Оставите одговор