Тражили сте, читајте: УНРС осуђује непримјерено понашање Милорада Додика према новинару

Удружење новинара Републике Српске, још од реактивације прате напади оних који, поготово у предизборном периоду, нису жељели осудити нападе на новинаре уколико долазе из одређених редакција.

петак, фебруар 14, 2020 / 23:11

Дакле, УНРС је овим чином урадило оно што друга новинарска удружења и вијећа нису до сада била у стању да ураде, поготово када појединци њима блиских организација лично шиканирају новинаре и онемогућавају их у обављању њиховог посла.

У питању није ко је новинар или за кога ради, у питању је просто новинар и питање. Због тога Фронтал.РС са задовољством преноси ово саопштење у цјелости:

Свим медијима
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

14. фебруар 2020.
Бања Лука

УНРС ОСУЂУЈЕ ВРИЈЕЂАЊЕ
И ИЗНОШЕЊЕ КВАЛИФИКАЦИЈА НА РАЧУН НОВИНАРА

Удружење новинара Републике Српске осуђује данашње лично обраћање српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика новинару Радио-телевизије БН Владимиру Kовачевићу, изражава забринутост због таквог поступка и још једном вршиоце јавних функција подсјећа:

  • Посао новинара као посленика јавне мисли и ријечи јесте да тражи одговор на питања, за која сматра да су у интересу јавности,
  • Постоји могућност да се некоме од особа које обављају јавне функције постави питање на које нема одговор, али не постоји оравдање да се на такво питање одговара вријеђањем и изношењем квалификација на рачун новинара и/или медијске куће за коју новинар ради,
  • Сходно томе, вршиоци јавних функција, немају право да новинаре на било који начин квалификују и/или да се према њима односе на начин који одступа од норми пристојног, уљудног и односа у духу обостраног уважавања.
    Основним правилима међуљудских односа, посебну пажњу треба да посвете носиоци директно изабраних функција, јер су они ти који представљају заједницу у цјелини и који диктирају трендове.

Удружење новинара Републике Српске



2 КОМЕНТАРА

  1. А шта се десило у међувремену да је дошло конференције за штампу ђе је наш господар и бог овако, не први пут, исхитрено реаговао и напао новинара? Чему овакве тензије? Ово је прилично штура информација која не даје пуно свјетло о чему се у ствари ради и је ли постоји увертира зашто су сви овако наелектрисани? Шта се десило ових дана а да то Фронтал није објавио? Видимо да је Путин против нечега, да је културна сцена Бијељине богатија, да возач у Влади РС има проблеме али на Фронталу не можемо сазнати шта се то толико важно десило да је изазвало овакво искричење припадника тзв. седме силе и првог Србина у Космосу. Неко је у Фронталу дефинитивно заказао.

Оставите одговор