Путин каз’о: Брак је заједница искључиво мушкарца и жене

Руски предсједник Владимир Путин рекао је на састанку радне групе које је формирао Кремљ због уставне реформе да је брак једино могућ "између мушкарца и жене" и додао да подржава идеју увођења тог принципа у Устав.

петак, фебруар 14, 2020 / 10:08

"То је добра идеја и треба је подржати. Само треба размислити како то срочити и гдје", рекао је предсједник Русие послије предлога конзервативне посланице Олге Баталине да се Уставом утврди да држава подржава "традиционалне породичне вриједности".

Баталина сматра да је породица угрожена због покушаја увођења нових термина као што су "родитељ број један" и "родитељ број два".

"То није фантазија, већ стварност у неколико земаља", рекла је Баталина која представља владајућу странку Уједињену Русију у доњем дому парламента и раније је подржала закон којим се забрањује "хомосексуална пропаганда" у Русији.

Путин је рекао да док год он буде био предсједник Русије, неће бити "родитеља број један" и "родитеља број два". "Имамо тату и маму", рекао је он.

Путин је у јануару изјавио да су неопходне измјене Устава из 1993. и формирао радну групу од неколико десетина посланика и других, задужену да припреми уставне амандмане.

Радна група је данас на састанку с Путином предложила да у Уставу буде наведено да је Русија "Држава која ствара мир" или "побједничка држава" у Другом свјетском рату.

Многи аналитичари сматрају да тим уставним измјенама Путин припрема терен да сачува свој утицај послије 2024. године, када буде напустио предсједничко мјесто.

Путин је рекао да циљ уставне ревизије није "продужетак његове власти" у Русији на чијем је челу 20 година.



Оставите одговор