Невоље у рају: Амстердам затвара центар проституције за туристичке туре

Власти Амстердама су данас забраниле групне туристичке обиласке с водичем кроз четврт познату по црвеним фењерима, гдје туристи разгледају полунаге проститутке и друге сексуалне раднике у излозима.

петак, фебруар 14, 2020 / 01:07

Та одлука је најновији покушај власти Амстердама да сузбије прекомјеран број туриста и заштити раднике те четврти која је "магнет" за посјетиоце, као и да ту област рашчисти.

Нарочито туристи који пролазе у групама редовно злостављају сексуалне раднике и фотографишу их без њихове дозволе.

"Омаловажавајуће је сматрати сексуалне раднике туристичком атракцијом", рекао је вице-градоначелник Амстердама Виктор Еферхарт.

Групна посјета четврти с црвеним фењерима и даље ће бити дозвољена уколико се водичи придржавају новог ограничења које ступа на снагу у априлу: да се не прилази излозима.

Свакодневно туда прође 115 групних обилазака с водичем. Градска власт каже да је истраживање показало да више од половине становника и предузецћа у тој области сматра да тако велики број посјетилаца омета живот и рад.

Забрана групних обилазака излога четврти с црвеним фењерима "помоћи цће да се спријечи ометање становника и предузећа", рекао је зато Еферхарт.

Амстердам годинама трпи лоше посљедице превелике туристичке посјете која ствара сталну гужву на улицама уз канале у историјском срцу тог града, гдје је и четврт с црвеним фењерима.



Оставите одговор