Гдје сте браниоци слободе медија: Милова полиција опет хапси новинаре!!!

Фронтал.РС исказује подршку Игору Дамјановићу, који је због тога што се изјашњава као Србин и иступа у јавност у складу са тим, ухапшен у рођеној кући под изговором да се то чини због (пазите сад) препирке на Фејсбуку!?

петак, јануар 24, 2020 / 15:17

Уколико се врши притисак на неког новинара, а то чине власти у Српској или Србији, онда је то вијест регионалног, ако не и свјетског значаја, на коју се диже кука и мотика невладинићких медија. Уколико то уради Мило Ђукановић, или уколико се то уради било гдје неком новинару из Српске или Србије, а који не заступа вриједности династије Невладинића, онда то није за критику.

То је за напад, у најбољем случају – за игноранцију. У сврху обавјештавања јавности у Српској, преносимо у цјелости текст братског портала из Црне Горе – ИН4С:

"Прва и најдрастичнија околност која указује на злоупотребу власти јесте да Дамјановић као грађанин од ког је евентуално било потребно да се узме обавјештење није позван у складу са законом, него је принудно доведен од стране полиције. Наиме, он је лишен слободе у свом стану на адреси гдје му је пребивалиште, без претходног позивања"

Игор Дамјановић након разговора са "народном" полицијом

Портал ИН4С је обавијестио јавност да је аналитичар и колумниста, Игор Дамјановић, ухапшен данас због преписке на Фејсбуку са извјесним Алијом Ђукићем који је против њега поднио пријаву. Након саслушања, Дамјановић је пуштен на слободу.

"Као окорелог криминалца, јутрос рано у мом породичном дому, ухапсила су ме 2 униформисана полицајца. Без икаквог објашњења стрпали су ме у полицијска кола са ротационим свијетлима. Посебно је мучно што се хапшење одиграло пред очима моје 5-огодишње братаничне. Сам потичем из породице у којој нико никада није имао проблема са законом.

Бестидним поступком црногорске полиције грубо су прекршене законске норме и нарушена моја људска и грађанска права. Суштински повод за полицијску репресију према мени и над мојом породицом је мој друштвено-политички активизам, у коме режиму посебно смета моје противљење чланству Црне Горе у НАТО пакту и усвајању тзв. Закона о слободи вјероисповијести. Наредних дана, након консултације са адвокатом, донијећу одлуку да ли ћу поднијети притужбу на поступање одговорних лица.", изјавио је Дамјановић за ИН4С.

Адвокат Драгослав Љубичановић каже да је наведена радња предвиђена ЗКП чланом 257 став 2, али и истиче да се она предузима само када постоје основи сумње да је извршено кривично дјело које се гони по службеној дужности, након што полиција обавијести Државног тужиоца!!!

"Оно што је овдје спорно и што побуђује сумњу у злоупотребу службених овлашћења, и то овлашћења принуде, јесу бројни очигледни недостаци у самом поступку предузимања службене радње.

Прва и најдрастичнија околност која указује на злоупотребу власти јесте да Дамјановић као грађанин од ког је евентуално било потребно да се узме обавјештење није позван у складу са законом, него је принудно доведен од стране полиције.

Наиме, он је лишен слободе у свом стану на адреси гдје му је пребивалиште, без претходног позивања. Мјера принудног довођења и лишења слободе, примјењује се изузетно и то ако је лице недоступно полицији и избјегава да се одазове на позиве.

Такође индикативно је да сам записник нема број предмета, што указује да мјера није ни предузета "званично" као и уз знање или одобрење државног тужиоца.

Нарочито је спорно што Дамјановићу није предочено о ком се то кривичном дјелу ради нити је тај податак унијет у записник.

адвокат Драгослав Љубичановић

Ово све показује да је ријеч не о потреби прикупљања обавјештења од грађана, него о застрашивању употребом државног репресивног апарата.

Ствар је јаснија када се зна да је наводни повод – банална преписка на Фејсбуку.", закључио је Љубичановић.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор