Радончић: Ћулум директор СИПА, Мехмедагић остаје на челу ОБА

Фахрудин Радончић, министар безбједности Босне и Херцеговине и предсједник Савеза за бољу будућност, казао је синоћ у Пресингу да је Дарко Ћулум прошао предвиђене процедуре и да све иде у смјеру његовог именовања за новог директора СИПА, а најавио је да ће Осман Мехмедагић остати на челу ОБА БиХ.

четвртак, јануар 23, 2020 / 12:36

— Знате да је досадашњи директор отишао, и мени као министру и легалисти је остало да име господина Ћулума прослиједим ка Вијећу министара. У међувремену се десила промјена статуса директора јер жели да се пензионише по законима Републике Српске јер ће му пензија бити много већа— испричао је Радончић на почетку Прессинга.

— На мом мјесту морате бити легалисти. Господин Ћулум има ту хипотеку, али ми гледамо да ли је процесуиран. Према њему не постоји процесуирање, нека се органи изјасне о томе. Ситуација је правно потпуно чиста, Неовисни одбор га је предложио, а Неовисни одбор чине експерти — подвукао је Радончић.

Да ли је посриједи политички договор и шта то значи?

— Не могу да се не мијешам у договоре владајуће коалиције. Босна и Херцеговине је нажалост етнички подијељена, и директор СИПА је од почетка Србин. Вјероватно да у томе има полиике у смислу да ће господин Ћулум имати све руке којие су потребне. Господин је прошао процедуру и то иде у том смјеру — додао је Радончић.

Потом је нагласио везу између два избора – за директора СИПА, али и за директора Обавјештајно – безбједносне агенције.

— То ће ићи заједно – избор директора ОСА и СИПА. Позиција директора ОСА припада Бошњаку и то ће бити Осман Мехмедагић. Ја не кандидујем господина Мехмедагића, то ради предсједавајући са два замјеника. Из ових контаката које сам имао као министар сигурности, као да сам радио пола године и више, наша Обавјештајна служба је респектован партнер у обавјештајном раду свих служби па и оних највећих земаља — додао је Радончић у програму телевизје Н1.



Оставите одговор