Два мала помоћника Божић Бате у Авганистану

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић сусрели су се данас са предсједником Авганистана Ешрефом Ганијем

среда, децембар 11, 2019 / 13:15

Предсједавајући ПБиХ Комшић и члан Предсједништва БиХ Џаферовић дочекани су у предсједничкој палати у Кабулу уз највише државне почасти.

У остатку вијести која слиједи, занемарите да је НАТО, предвођен САД извршио војну инвазију на суверену земљу, у којој не могу да имплементирају окупацију до степена да су приморани да уђу у преговоре са "талибанима", које сматрају терористима.

У ту исту земљу, која се од рата умирити не може деценијама, иста таква земља, која сад не може да се договори да ли је војни документ послат у Брисел за приступање или против приступања НАТО, шаље два симпатична костимизирана бића, да нас подсјете како војници тзв. ОС БиХ, већ дају данак у крви за падишаха у Вашингтону. И да нас нико о томе није питао на референдуму.

Посљедње што се у Кабулу политички битно десило, јесте да је након терористичког напада Доналд Трамп замрзао преговоре са талибанима о трајном миру у Авганистану. Комшо и Џафи су у том озрачју велика вијест, па остатак њиховог утиска доносимо без интервенција.

Американци не преговарају са терористима?

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине захвалили су предсједнику Авганистана на гостопримству и информисали га о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини.

Предсједник Авганистана захвалио је за учешће припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине у НАТО мисији "Одлучна подршка" и за њихов допринос који дају у изградњи мира и стабилизацији Авганистана.

Предсједник Авганистана упознао је чланове Предсједништва Босне и Херцеговине са актуелном ситуацијом, циљевима, динамиком и резултатима реформских процеса које предузима авганистанска влада.

Изражен је интерес за размјену искустава које је Босна и Херцеговина имала у изградњи мира и послијератној обнови, истичући да искуства и научене лекције из наше земље могу бити врло корисне за Авганистан.

Након састанка са предсједником Авганистана, чланови Предсједништва Босне и Херцеговине састали су се са генералом Џајлсом Хилом, замјеником команданта мисије "Одлучна подршка". На састанку је разговарано о безбједносној ситуацији и изазовима у Авганистану и плану активности мисије "Одлучна подршка" за 2020. годину. Генерал Хил је захвалио за учешће Босне и Херцеговине у мисији "Одлучна подршка", похваливши припаднике Оружаних снага Босне и Херцеговине за њихов допринос мисији, те посебно истичући њихов професионализам и преданост.

Посјета Кабулу настављена је заједничким ручком чланова Предсједништва Босне и Херцеговине са амбасадором Николасом Кејом, високим цивилним представником НАТО-а у Авганистану.



6 КОМЕНТАРА

Оставите одговор