ДукаФест: Азбучни лого, латинично саопштење

ДукаФест по седми пут наопослом на српском, наопослом на енглеском, али између је очигледно негдје запело, као и у српској култури уопште. Фронтал има таг за овај фестивал, па нема разлога да се ускрати подршка.

петак, новембар 15, 2019 / 17:37

Саопштење доносимо у цјелости, али, дакако, пресловљено на српско писмо:

Посјетиоце повратничког издања ДукаФеста очекују пројекције 47 студентских филмова из цијелог свијета, који ће бити приказани у такмичарском програму, и то 20 играних и 27 документарних филмова, саопштено је на конференцији за медије одржаној у четвртак.

У питању је селекција од 1.561 филма из чак 91 државе, колико их је пристигло на конкурс ДукаФеста, који ће се након петогодишње паузе одржати седми пут, и то од 21. до 24. новембра у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци.

  • Што се тиче ревијалног филмског програма, њега чини селекција анимираних и филмова студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који ће бити подијељен у два блока по 90 минута. Други дио ревијалног програма чиниће промоција диптиха књига "Критички водич кроз српски филм, 2000-2017" и "Тхе Бест Сербиан Филмс оф тхе 21ст Центурy", у издању Филмског центра Србије, које заједнички потписују Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић те презентација драмског одсјека Академије средњошколцима, што нас посебно радује – навели су организатори.
    На конференцији је представљен и жири овогодишњег ДукаФеста, који чине Саша Хајдуковић, редитељ и професор режије на Академији те редитељи Немања Ћеранић и Владимир Тагић, иначе бивши учесници ДукаФеста.
    ДукаФест организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Бањалука, док је главни спонзор фестивала компанија м:тел.
  • Што се тиче Града Бањалука, ми пружамо финансијску, ресурсну и логистичку подршку фестивалу. Можемо слободно рећи да ДукаФест и након паузе наставља да буде амбасадор Бањалуке и Републике Српске, у сваком погледу. О томе говори и огроман број пријава, а по томе што су стигле из чак 91 државе, говори о важности ДукаФеста – истакао је Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука.
    Санда Додик, декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, нагласила је да је Бањалука средина у којој филмска умјетност као културна индустрија није довољно развијена, подржана и промовисана.
  • Први значајан помак на плану развоја филма било је оснивање Академије умјетности Универзитета у Бањалуци 1999. године, чиме су постављени темељи за професионално бављење кинематографијом. Од тог почетног периода па до данас, Академија умјетности и град Бањалука су на филмском плану највише представљане управо студентским филмовима, који су играли на многим домаћим и страним фестивалима и освајали важне награде. Та чињеница обавезује све нас који се бавимо умјетношћу, волимо филм и који настојимо да градимо квалитетну културну средину у којој живимо, да један од конкретних корака буде побољшање студентске филмске продукције – казала је она.
    Окупљенима се обратила и Милица Кондић, портпарол компаније м:тел, пожељевши организаторима срећан нови почетак.
  • Поред тога што ДукаФест промовише студентску филмску умјетност, младе ауторе и све остале који су укључени у настанак филма, овај фестивал ради на повезивању младих, и то кроз међукултуралну и професионалну сарадњу. Тако да није случајно што смо одлучили да подржимо ДукаФест, јер је повезивање такође и основна дјелатност и мисија компаније м:тел. Ми смо као компанија заиста поносни и срећни што као главни спонзор и пријатељ фестивала можемо да помогнемо да нови почетак ДукаФеста буде што лакши и што сигурнији – казала је Милица Кондић, портпарол компаније м:тел.
    Улаз на све програмске садржаје ДукаФест биће бесплатан.
    Фестивал је настао као помен Душку Дукићу – Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.
    Актуелности о фестивалу можете пратити на званичном сајту на адреси www.дукафест.цом те на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.


Оставите одговор