Кинески спонзори излазе из НБА, због твит подршке Хонг Конгу

Свих 11 званичних партнера НБА лиге из Кине поручило је да прекида односе са лигом због њеног става и реaкције поводом твита генералног менаџера Хјустона Дерлиа Морија у којем је подржао протесте у Хонгконгу.

четвртак, октобар 10, 2019 / 22:24

Све је почело у петак објављивањем спорног твита оперативца Рокитса, а настављено у наредним данима реакцијама двије стране. Како преноси Си-Ен-Ен Бизнис, све компаније које се на сајту НБА Кина наводе као партнери огласиле су се путем саопштења или друштвених мрежа и објавиле прекид сарадње са лигом.

Си Трип (CTrip), највећи онлајн туристички сајт је са својих платформи склонио улазнице и турстичке производе који имају везе са НБА. Једна од највећих кинеских мљекарских компанија "Менгјо" обуставила је све рекламе које има са америчким такмичењем.

Великан у сектору брзе хране "Дикос" и произвођач препарата за његу Взун, такође су најавили прекид свих пословних односа са НБА.

Претходно су то урадили гиганти попут Тенсента (власник Вичета), Донфенг Нисана (аутомобилска индустрија), Вива (телекомуникације), спортских компанија Ли Нинг и Анта, те кинеске државне телевизије Си-Си-Ти-Ви, која је већ укинула преносе НБА утакмица.

С тим у вези озбиљно је доведено у питање и одигравање предсезонских утакмица између Л.А. Лејкерса и Бруклина, које су заказане за четвртак у Шангају и суботу у Шеџену.

Занимљиво је да је инцидент кренуо из Хјустона, који је најпопуларнији клуб у Кини, још од времена Јао Минга, те има доста кинеских спонзора.

Кад се чинило да ће се све стишати, у понедељак се огласио комесар НБА лиге Адам Силвер, који је за јапански Којдо њуз рекао да подржава Моријево право на лични став.

— Пошто се као организација заснивамо на вриједностима, желим јасно да дам до знања да Дерил Мори има нашу подршку у смислу права на слободу изражавања.

Кинеска државна телевизија Си-Си-Ти-Ви, која на свом петом програму преноси утакмице НБА лиге, након тога је објавила да остају при одлуци да престају са преносима Хјустонових утакмица.

— Вјерујемо да било који став који утиче на национални суверенитет и социјалну стабилност неке земље није у домету слободе говора — наводи се у саопштењу.

С обзиром на велику популарност НБА лиге у Кини и изузетно велику гледаност утакмица и пратећих садржаја (путем "Тенсентових" платформи НБА утакмице је прошле сезоне гледало око 500 милиона гледалаца!), штета за обе стране сада већ није спорна.



Оставите одговор